Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jön az adósságelengedés az eurózónában?

A szerző e blog szerkesztője

Másfél év után az idei második negyedévben ismét növekedési pályára állt az EU és az eurózóna gazdasága. Ráadásul a déli periférián az egy éve esésnek indult hozamfelárak stabilizálódtak, minimálisra mérsékelve az ellenőrizetlen csőd esélyét. Mindezek fényében akár meglepő is lehet, hogy egyre több olyan elemzés lát napvilágot, amely szerint a perifériaországok adóssága továbbra is fenntarthatatlan. Többen elkerülhetetlennek tartják az adósságrendezést, és annak módozatait kutatják. Akkor tehát mégsincs túl az euróövezet a válságon?

0 Tovább

Hazardíroz-e az EKB?

A szerző közgazdász, a Szegedi Tudományegyetem docense

Megoszlanak a vélemények az Európai Központi Banknak (EKB) a 2008 óta tartó pénzügyi-gazdasági válságban játszott szerepéről, kommunikációjáról és megtett lépéseiről. Egyesek már egyenesen az eurózóna jegybankjának középtávú hitelességvesztését, sőt morális hazardírozását emlegetnek. Azt, hogy az EKB a tűzzel játszik, amikor az euróövezet bajba jutott országainak kötvényeit vásárolja fel nagy tételben. Az EKB 2010 utáni, a korábbi évekhez képest szokatlan lépéseit a német jegybankelnök, Jens Weidmann is határozottan bírálta.

0 Tovább

A kelta tigris újra ugrani készül

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Sokkoló bejelentéssel kell kezdenem: rég nem volt olyan soros uniós elnökség, amelynek annyira maga felé hajlott a keze, mint a mostaninak, az írekének. Dublin nem csinál belőle titkot, hogy a január elsején kezdődött féléves elnökségét - amely az ország EU-taggá válásának negyvenedik évfordulójára esik - a lehető legnagyobb mértékben ki szeretné használni saját gazdasági érdekeinek előmozdítására.

2 Tovább

Mire jó a bankunió?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Budapesti radarokon Frankfurtból pásztázzák majd a magyar bankrendszert? - a hazai pénzintézetek szempontjából alapvetően ez a tétje annak a folyamatnak, amelyet, némileg félrevezető módon, bankuniónak neveznek, és amelynek első lépéséről december 14-én döntött az Európai Tanács Brüsszelben. A kérdésre a válasz: igen, de… Még nem most, és nem teljes körűen kerül át a magyar bankok felügyelete az Európai Központi Bank (EKB) székházába.

0 Tovább

Egyre dühösebbek a spanyolok

A szerző az MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa

A spanyoloknak van egy újabb hős Casillasuk. Ezúttal nem focista, hanem pincér egy bárban, de ő is jól hárított: a vendégeit védte meg a rendőröktől. Szeptember 25-én Madridban, a Parlamentnél tüntetés volt a kormányzati megszorító intézkedések ellen, s a rendőrök keményen beavatkoztak. Fiatal demonstrálók egy csoportja bemenekült egy bárba. Alberto Casillas kiállt az ajtóba, s nem engedte be a rendőröket. "Én néppárti vagyok, Rajoy híve. De ez már sok!" - kiabálta a 49 éves, venezuelai származású pincér.

1 Tovább
«
12

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek