Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kína megosztja az EU-t

A szerző elemző

"Önmagában az udvariasság nem elég ahhoz, hogy a kínaiaktól megkapjuk, amit szeretnénk"-hangzott el a múlt heti EU-Kína-csúcson Karel De Gucht intése. Az uniós kereskedelmi biztos szerint mindkét fél nyilvánvalóan a saját egyedi érdekeit tartja szem előtt, és Európa számára az a legfontosabb, hogy egy közös hangon fogalmazza meg ezeket. Ez a feddéssel felérő megjegyzés elsősorban azokra a különleges partnerségi kapcsolatokra vonatkozik, amelyeket egyes tagállamok bilaterális alapon működtetnek Pekinggel, esetenként nemzeti érdekeiket a közös tagállami szempontok elé helyezve. Persze ez elsősorban Németországnak szólt, de nem az EU legnagyobb gazdasága az egyetlen, ahol Kína fogadókészséget találhat "különutas" megoldásokra vagy legalábbis véleményekre.

1 Tovább

EU-Kína: az éhes teve és a sárkány

A szerző elemző

Az EU és Kína kapcsolata olyan, mint egy érdekházasság, de a háttérben mindig ott sustorognak a válóperes ügyvédek - jellemezte Brüsszel és Peking viszonyát korábban a Deutsche Welle egyik tudósítása. Ez a helyzet a Kínai Kommunista Párt élén nemrég lezajlott vezetőcserék hatására aligha fog alapvetően megváltozni. A november eleji párkongresszuson hozott személyi döntések alapján nem érdemes óriási reformlendületre számítani, mivel az ülést megelőző belső hatalmi harcok során sikerült megakadályozni egy tényleges generációváltást.

1 Tovább

Kína bevásárol és kioktat

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

A valutatartalék a "a nép vére és izzadsága, amit arra használnak, hogy megmentsék belőle a falánk és lusta görögöket" - háborgott egy kínai blogger a pekingi kormány európai kötvényvásárlási tervei miatt. A bejegyzés heves hangvétele több érdekes tanulsággal is szolgál. Egyfelől jól érzékelteti, hogy a kínai közvéleményt is élénken foglalkoztatja, hogy mekkora szerepet vállal Peking az euróövezeti hitelválság megoldásában. Másrészt az ilyen jellegű bejegyzések tömeges megjelenése arra is utal, hogy a pártvezetés immár nem ignorálhatja teljes mértékben az európai befektetésekkel kapcsolatos lakossági ellenállást.

74 Tovább

Dől a kínai pénz Európába

(A szerző a Magyar Külügyi Intézet munkatársa, a Sinológiai Szemle vezető szerkesztője.)

Nincs is nagyobb öröm a magamfajta külpolitikai elemző számára, mint látni, hogy lassan már a csapból is Kína folyik. Különösen így van ez a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság kitörése óta, melynek során Peking szerepe látványosan megnőtt, nemzetközi befolyása pedig számottevően megerősödött, persze leginkább a Nyugat, azaz az USA és az EU rovására, 2010-re pedig Japánt megelőzve a világ második legnagyobb gazdaságává vált.

145 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek