Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

EKB: sok galamb héját győz?

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

Nehezen "bírják idegekkel" az Európai Központi Bank vezető német tisztviselői a frankfurti pénzintézetben rájuk nehezedő nyomást. Idén már két kulcspozíciót betöltő pénzügyi szakember, Axel Weber és Jürgen Stark is a távozott az EKB-től. Weber, az EKB elnöki székének egykori várományosa, illetve az uniós jegybank főközgazdásza, Stark is azzal sokallt be, hogy bizonyos tagállamok egyre gátlástalanabbul igyekeznek beleszólni a pénzintézet működésébe. A probléma ugyanakkor korántsem értelmezhető pusztán az új helyzetekhez alkalmazkodni képtelen, fafejű német banktisztviselők duzzogásaként. A személyes ellentétek valójában a lassan az egész euróövezetet élesen megosztó központi kérdés lecsapódásai: mekkora és milyen szerepet kaphat az EKB a válság kezelésében.

0 Tovább

Megtagadta gyermekét az euró atyja

(A szerző a újságíró, a Világgazdaság munkatársa.)
Mintha az intenzíven ápolt édes fia vastüdejébe rúgott volna egyet apja, amikor Jacques Delors a Telegraph egyik decemberi számának azt nyilatkozta: az euró a kezdetektől elhibázott volt. Kérdés, bölcs dolog-e a monetáris unió atyjának tartott, 86 éves politikus részéről ilyen kemény szavakkal ostorozni egyik fő művét.

12 Tovább

Nehezebb lesz lopni, az is valami

Péntek délelőtt az EU tagállamainak vezetői és a horvát miniszterelnök aláírták a csatlakozási szerződést. Horvátország hamarosan az EU tagja lehet. Aminek néhány éve még felhőtlenül örültek volna, ma már inkább aggodalmat okoz, és vitákat gerjeszt. Nem mintha eddig kevés lett volna az izgalom az Adria partján: az EU csatlakozás éppen a horvát választások, és Ivo Sanader korrupcióval gyanúsított volt miniszterelnök bírósági hírei közé ékelődött.

1 Tovább

Kína bevásárol és kioktat

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

A valutatartalék a "a nép vére és izzadsága, amit arra használnak, hogy megmentsék belőle a falánk és lusta görögöket" - háborgott egy kínai blogger a pekingi kormány európai kötvényvásárlási tervei miatt. A bejegyzés heves hangvétele több érdekes tanulsággal is szolgál. Egyfelől jól érzékelteti, hogy a kínai közvéleményt is élénken foglalkoztatja, hogy mekkora szerepet vállal Peking az euróövezeti hitelválság megoldásában. Másrészt az ilyen jellegű bejegyzések tömeges megjelenése arra is utal, hogy a pártvezetés immár nem ignorálhatja teljes mértékben az európai befektetésekkel kapcsolatos lakossági ellenállást.

74 Tovább

Korai még az eurót temetni

(A szerző újságíró, a HVG brüsszeli tudósítója)
Lehet hogy az Unió lassú és körülményes az euróválság kezelésében, viszont a közös valuta végét holnapra és holnaputánra jósolók olyan túlzásokra ragadtatják magukat, amelyeknek sokszor még kevesebb köze van a valósághoz, mint a méltán kritizált európai politikusoknak. De akkor hol az arany középút, tehetjük fel a kérdést?

3 Tovább

Háborús fenyegetés Európában

(A szerző kultúrakutató, publicista)

Az amerikai, német, angol és francia sajtó véleményrovatát és riportjait 2011. októberében három fő téma uralta: az euro-krízis, az "arab tavasz" és következményei, és az Occupy Wall Street mozgalom (OWS). Különösen érdekesnek találtam a "háború" metaforát. Az elmúlt ötven évben felnevelkedetteknek a "háború" bevezetése a közbeszédbe egészen abszurdnak tűnik. Persze, persze, volt a Balkán, és Oroszország se túl udvarias a szomszédaival, de... Itt? Az euró miatt? Viccelnek, ugye?

52 Tovább

Minden görög agyhalott?

(A szerző filozófus, újságíró.)

Egy demokratikus ország miniszterelnöke bejelentette, hogy egy kérdésben, sőt, bízvást mondhatjuk, egy Sorskérdésben népszavazást akar kiírni. Az EU vezető demokráciáinak vezetői hisztériás rohamot kaptak, a piac pedig fogta magát és összeomlott ijedtében.

348 Tovább

Az angolok az új németek?

(A szerző újságíró, a Világgazdaság munkatársa.)

Igazán senki nem vádolhatja meg az Európai Uniót azzal, hogy az unalmasabbik arcát mutatná a világ felé: a görög válság elmélyülésével együtt lassan minden diplomatikus mázat levetkőzve anyáznak a közösség vezető politikusai.

7 Tovább

Mindenki mindenki ellen

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

Roppant feladat előtt állnak a kettős uniós válságcsúcsra készülő európai vezetők. A vasárnapi és szerdai találkozótól azt várják a befektetők, az EU-n kívüli nagy nemzetgazdaságok, a közvélemény és még ki tudja, hogy ki mindenki, hogy varázsütéssel tegyen rendet az érdekellentétek átláthatatlan szövevényében. Az euróövezeti hitelválságban immár nemcsak az eladósodott déli államok állnak szemben az őket kényszerűen kisegítő gazdag északiakkal, de a bankok a politikai vezetőkkel, és Németország Franciaországgal is. Az óriási elvárások pedig, amelyeket nagy erővel, de csekély sikerrel igyekszik tompítani a berlini kabinet, magukban hordozzák az óriási csalódás veszélyét is, ami legkésőbb a csütörtöki tokiói tőzsdenyitáskor éreztetni fogja hatását.

11 Tovább

A lengyelt odaengedik, ahová Matolcsyt nem

(A szerző újságíró, a Világgazdaság munkatársa)

"Európa békéje is veszélybe kerülhet, ha az adósságválság következményeként felbomlik az eurózóna." A háborús idézet kivételesen nem a magyar kormány valamelyik prominensének szájából hangzott el, és címzettje nem is a megszorítások valódi okairól mit sem sejtő lakosság volt. Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter nyilatkozta ezt a múlt héten egy amerikai tévécsatornának - sokadszorra.

20 Tovább

Montenegrót kizárják az eurózónából

(A szerző újságíró.)

Megy a horvát, a bosnyák meg a szerb... Istenem, hány vicc kezdődött így nagyanyám gesztenyefája alatt! A kis asztalnál mindig ült valaki, aki éppen csak egy kávéra ugrott be, mert amúgy siet, de a legújabb viccre persze volt idő. Magyarok, szerbek, montenegróiak szórták egymásról a vicceket az asztalnál, én meg kölyökként együtt nevettem velük, mutatva, hogy képben vagyok, bár sokat közülük csak évek múltán értettem meg. El kellett ahhoz mennem felnőtt fejjel is Montenegróba, hogy lássam: színigaz, amit a gesztenyefa alatt mondtak róluk.

52 Tovább

Kéretlen jótanácsok Sorostól Berlinnek

(A szerző a Nézőpont intézet elemzője.)

Soros György nemrég a Handelsblattban közölt véleménycikkével ejtette szerét a német válságkezelő gazdaságpolitika immár menetrendszerű szapulásának. A magyar származású nagybefektető a közös eurókötvények minél gyorsabb bevezetését sürgette, illetve az ezzel kapcsolatos német tétovázást kárhoztatta. Néhány napja pedig hasonló stílusú írást jelentetett meg Gordon Brown volt munkáspárti brit kormányfő, aki szintén a németek válságban játszott negatív szerepének ecsetelésével keltett hangulatot.

1 Tovább

Minden hatalmat az okosoknak!

(A szerző az Index újságírója és e blog szerkesztője.)

"...és az állam vezetői nem lehetnek mások, csak a filozófusok" - Platón: Az állam, VI. könyv
Lehet, hogy Európa beteljesíti az antik görög álmot? Nagyon furcsa volna önmagában is, pláne, ha ezt a dolgot éppen a görögök válsága hívná életre.

46 Tovább

A szigor még nem menti meg az eurót

(A szerző közgazdász.)

Az euró válságát az okozta, hogy a monetáris unió a tagállamok fiskális integrációja nélkül jött létre - hallani mostanában egyre többször. Ezek a hangok a megoldást is a fiskális integráció erősítésében látják, ami nagyjából két dolgot jelentene: 1) Brüsszel sokkal több adót szedne be és osztana újra a tagállamok között, és/vagy 2) szigorúbban ellenőrizné a nemzeti kormányok költekezéseit. De vajon tényleg ez lenne a megoldás? Valójában ilyen szintű fiskális integráció még a sok tekintetben mintaként szolgáló Egyesült Államokban sincs, és elméletileg sem világos, hogy mitől tudna segíteni.

12 Tovább

Bosznia az EU kapujában

(A szerző újságíró.)

A volt Jugoszlávia bekebelezését az EU 2004-ben elkezdte. A szlovének azóta érezhetik bizonyítottnak a tételt, amely szerint rajtuk kívül csak büdös parasztok laktak Jugoszláviában. Eltelt azonban néhány év, és már azon kattogtunk, hogy nem lenne-e kézenfekvő, már a románok és a bolgárok körében beengedni a tutiba a horvátokat is. Persze a balkáni országok minden betegségével bajlódó Horvátország a maga szökésben lévő háborús bűnöseivel szóba se kerülhetett. Már tudjuk, hogy 2013-ban a horvátok is belépnek, de mostanság nemigen hallani arról, hogy ki lesz a következő. Nem is lenne veszélytelen nagy összegeket tenni a többi volt jugoszlávra, de egy képzeletbeli fogadóirodában Bosznia és Hercegovina jó pénzt hozhatna.

4 Tovább

Alfonz király rozsdás kardja

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

Valószínűleg leghagymázasabb álmaiban sem sejtette I. Alfonz portugál király (1109-1185), hogy neve milyen szövegkörnyezetben fog előkerülni több mint kilencszáz évvel halála után. Portugál hackerek meglehetősen vulgáris hangnemben közölték a Moody's feltört honlapján nemrég, hogy a hitelminősítő melyik részébe kívánják szúrni az államalapítóként tisztelt Alfonz kardját. A heves reakciót az váltotta ki, hogy a Moody's július elején egyszerre négy fokozattal, Baa1-ről Ba2-es bóvli szintre rontotta le az ibériai ország adósbesorolását.

4 Tovább

Mit ér egymillió aláírás?

(A szerző újságíró, jelenleg a HVG brüsszeli tudósítója.)
2012 áprilisától elméletileg minden tagországban ratifikált joga lesz az unió polgárainak, hogy a határokon átívelően gyűjthessenek aláírásokat. Amennyiben legalább hét tagállamból sikerül összegyűjteni - az EU által biztosított digitális rendszeren keresztül - egymillió polgár aláírását, akkor ügyükkel foglalkoznia kell az Európai Bizottságnak.

2 Tovább

A kényelem ára

(A szerző újságíró, az Index gazdaság rovatának vezetője)

Rossz kompromisszum a görögmentés, de remekül illeszkedik az eurózóna rossz kompromisszumokkal teli múltjába.

10 Tovább

A láthatatlan lobbisták árnya

A látszat ellenére továbbra sem tesz érdemi lépéseket a brüsszeli bürokrácia a lobbisták tevékenységének átláthatóvá tételére. Így az EU-s döntések üzleti és ipari befolyásolása továbbra is érdemi kontroll nélkül zajlik.

0 Tovább

Jól betolták a görög falovat Brüsszelbe

(A szerző újságíró, a Világgazdaság munkatársa)

Csúnya pofont kapott az EU a görögöktől, és nincs garancia arra, az eddig alkalmazott módszerek megoldást jelenthetnek-e a déli ország adósságválságára, vagy akár a valutaunió megmentésére.

52 Tovább

Fegyverszünet a balkáni hidegháborúban

(A szerző újságíró)

Az, hogy Horvátország még a magyar elnökség idején teljesítette a csatlakozási tárgyalások lezárásához szükséges alapvető feltételeket, alighanem az EU-t és a horvátokat is egyaránt meglepte. Alig ocsúdtak fel a kezdeti sokkból, már a horvát csatlakozás pontos dátumáról beszélt Európa. Az odahaza nem kevés szkepszissel és hitetlenséggel szemlélt horvát erőfeszítések révbe értek, már csak kirakodás van hátra, halat hoztak.

6 Tovább

Meggysör, mergez, Magritte

(A szerző a Manager Magazin egykori főszerkesztő-helyettese, jelenleg compliance officer a MÁV-nál.)

"Brüsszelbe mentek?" De hát ott nincs semmi" - reagált ijedten egy mostanában szintén keveset utazó barátom arra az információra, hogy kicsi fiúnkat végre hátrahagyva, egy hosszú hétvégére a belga fővárosba indulunk. Dehogyis nincs, válaszoltam magabiztosan, hiszen legalább tízszer jártam már ott, ebből kilencszer hivatalosan, biztos voltam tehát benne, hogy minimum egy hétvégét megér ez a város. Ottjártunkkor azonban feketén-feherén kiderült, hogy még többet is. De miért is gondolja mindenki úgy, hogy Brüsszelbe csak munka miatt lehet utazni?

12 Tovább

Stresszes idők

(A szerző újságíró, az Energiaklub külső szakértője.)

Ez a hetes, nem az a hetes - mondja a magyar atomlobbi felkent apostola egy fórumon, sajátos számelméleti alapját adva annak, hogy miként is kellene a fukusimai hetes szintű balesetet látnunk. Matematikai relativizmusa, mely a "közvélemény megnyugtatását" célozza, annak a pronukleáris hatalmi csoportnak az érdekeit szolgálja, amely már alig várja, hogy építhessen Pakson. Ő pontosan tudja, hogy az igazi csatát a propaganda frontján vívják: a gondosan megválasztott szavaknál nincs erősebb fegyver. Érvei mögött azonban felsejlik az aggódás, hisz ez a nem-is-az-a-hetes a lehető legrosszabbkor jött. Az atomenergia anti-reneszánszának rémét hozta el mindazok számára, akik továbbra is töretlenül és teljes szívvel hinni akarnak a nukleáris ipar mindenre megoldást kínáló üdvében.

13 Tovább

Az Origón hét éve jelent meg az első véleménycikk

(Az szerző az [origo] főszerkesztője.)

Az [origo] - a lap, amelynek dolgozom - 2004. május 1-én kivételt tett egy maga felállította műfaji szabályával: szerkesztőségi állásfoglalásban örült Magyarország EU-csatlakozásának. Mit örült, lelkesedett! Elég kínos egy szerkesztőségnek egy hivatalosan is támogatott ügyet ilyen hőfokon ünnepelnie. Nekem is eszembe jutott Zelk Zoltán bárgyú Aranycsapat-csasztuskája, Carlos Peublának az agrárreformot propagáló bolerója (azt legalább a zene menti) és sok más ijesztő példa, de ma is azt gondolom, hogy ez az eset más, nem ciki, nincs rajta mint restellni.

17 Tovább

Játékból svédkedni

(A szerző európai unió szakirányos hallgató.)

Április 16-a, szombat. Öltönyt és kosztümöt viselő fiatalok várakoznak türelmetlenül a Corvinus Egyetem második emeletén. Elegáns öltözetükből kiindulva a be nem avatottak talán azt hihetik, hogy vizsgára készülnek. Minden az egyetemi életben kicsit is jártas egyén azonban tudja, hogy a félév ezen időszakában még nincsen vizsga. Nappali tagozatosak lévén pedig a szombati tanóra sem jöhet szóba. Vagy mégis?

11 Tovább

Európa agyatlanul autózik

(A szerző újságíró. Három éve dolgozik Brüsszelben, jelenleg a HVG tudósítója, és e blog állandó szerzője.)

Közép- és hosszú távú közlekedési vízióval rukkolt elő az Európai Bizottság, amely szégyenszemre újfent évtizedekkel tolja ki a városi közlekedés széndioxid-mentesítésének körmünkre égő feladatait. Az autóipar szerint még ez is túlzás, a belvárosok autómentesítése a század közepére elkapkodott elképzelés.

183 Tovább

Kuruckodunk vagy számolunk?

(A szerző újságíró, az Index gazdaság rovatának vezetője)
Magyarország nem lépett be/nem írta alá/kimaradt, Orbán átlépte a Rubicont. A még hosszan sorolható, különböző érzelmi töltetű megfogalmazások is mutatják, meglehetősen ellentmondásos annak értékelése, hogy Magyarország nem csatlakozott a huszonhárom EU-tagállam által március 25-én aláírt versenyképességi paktumhoz.

22 Tovább

Szerbia orosz engedéllyel menne az EU-ba

(A szerző újságíró.)

Hogy Szerbia nem csupán földrajzi értelemben európai állam, az nem szorul különösebb magyarázatra. A szerb sajtóban népszerű közhely, hogy a délszlávok hamarabb éltek az Európai Unióban, mint hogy az egyáltalán létrejött volna, és némi igazságtartalma talán van is ennek az egyébként demagóg megállapításnak.

1 Tovább

Kéne 40 mp. az osztrigák halálozásáról!

(A szerző újságírónak készül.)

Egy rokon szerint az elmúlt félévben én voltam a magyar Cooky. Az EuradioNantes újságíró gyakornokaként a magyar akcentusos franciámmal próbáltam lehengerelni Nantes éterébe hallgató, és a világ internet előtti közönségét.

48 Tovább

Huszonhét fejjel nehéz mozogni

(A szerző újságíró. Három éve dolgozik Brüsszelben, jelenleg a HVG tudósítója, és e blog állandó szerzője.)

Történelmi lépésként üdvözölte a közös szabadalmi rendszer alapjainak letételét az Európai Tanácsban a témáról folyó tárgyalásokat vezető Cséfalvay Zoltán államtitkár. Több európai lap szerint az unió egyik alapvető problémájának a jellegzetes példája az egységes európai szabadalom tervezgetése, amin már lassan ötven éve gondolkodnak.

17 Tovább

Pályázatokba zárt világmegváltás

(A szerző szociológus, az MTA Gyerekszegénység Elleni Program közoktatási szakértője)

Vannak olyan társadalmi változásokat előidézni akaró programok, például a szegénység ellenesek, amelyek eredményességéhez sok idő kell. És vannak olyan szerkezeti átalakításokért kiáltó nagy területek, mint például az oktatás, amihez szintén sok idő kell. A társadalmi változások pedig megvalósíthatatlanok a szerkezeti átalakítások nélkül.

2 Tovább

Így folynak el az EU milliárdjai Magyarországon

(A szerző közgazdász, a komplex térdégfejlesztéssel foglalkozó HappyBike Kft. projektvezetője.)

Több mint tíz éve dolgozunk projektvezetőként számos, az NFÜ, az MVH és az NKTH által támogatott projektben különböző területeken. Munkáink jelentős részét térségfejlesztési pályázatok teszik ki, így elsősorban az ott tapasztalt anomáliákról és azok elszomorító mellékhatásairól írok. Azonban az ott tapasztalható jelenségek egy része a teljes pályázati rendszerre érvényes.

31 Tovább

Az euró ellen fogadni nem érdemes

(A szerző újságíró, az Index gazdaság rovatának vezetője)

Ha 1,30 fölé megy az euró-dollár kurzus, annak beláthatatlan következményei lesznek, mondta egy jónevű elemző 2006 tavaszán, a világgazdaság egyensúlyának megborulásának veszélyét felvetve. Az akkor sokak által osztott gondalatmenetet nem érdemes most elismételni, de semmiképp nem azért, mert ne lett volna logikus, tényekkel és érvekkel megalapozott. Egyszerűen csak nem jött be. Nem sokkal később a dollár simán átvitte az 1,30-at, aztán jött egy ezzel távolról sem összefüggő válság, azóta a kurzus már 1,60 felett is járt.

10 Tovább

Csak egy oui meg egy ja kell

(A szerző újságíró, a Világgazdaság munkatársa)
Energiabiztonságról rendeztek uniós csúcsot Brüsszelben február elején. Szép dolog is ez, a találkozó előtt hallottunk a kérdés kivételes fontosságáról éppen eleget. Kár, hogy magyar újságolvasóként nagyjából egyedül voltunk ezzel: a németek meg a franciák ugyanis nemes egyszerűséggel ellopták a show-t.

10 Tovább

Túl puha Európa a lángoló araboknak

(A szerző újságíró. Három éve dolgozik Brüsszelben, jelenleg a HVG tudósítója.)

Franciaország miniszterelnöke, Francois Fillon szilveszteri egyiptomi családi nyaralására a pénteken megbukott egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak különgépével repült. Majd az országon belül közlekedve, és a Níluson hajókázva is az egyiptomi elnök vendégszeretetét élvezte. Igaz ugyan, hogy az efféle gesztusok politikai vezetők közt nem ritkák, viszont Fillon esete jól érzékelteti, hogy mennyire közel állt az egyiptomi (és a többi észak-afrikai) kormányhoz számos európai állam.

50 Tovább

Meló Írben

(A szerző történész és szerencselovag.)

"Hazudni kell. Te magyar történész vagy, neked ez menni fog, ez a szakmád!" - bíztatott egyik jólelkű ismerősöm, amikor az ír munkavállaláshoz szükséges hivatalos adminisztráció elintézése felől érdeklődtem. Ki gondolta volna, hogy ezzel megtaláltuk a közös pontot a történészekben és a tinédzser leánykákban! És valóban, a magyar bürokráciához képest minden meglepően könnyedén ment, az ír hivatalnokok még csak virágnyelven sem fejezték ki kételyeiket állítólagos személyi körülményeimmel kapcsolatban.

264 Tovább

Dől a kínai pénz Európába

(A szerző a Magyar Külügyi Intézet munkatársa, a Sinológiai Szemle vezető szerkesztője.)

Nincs is nagyobb öröm a magamfajta külpolitikai elemző számára, mint látni, hogy lassan már a csapból is Kína folyik. Különösen így van ez a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság kitörése óta, melynek során Peking szerepe látványosan megnőtt, nemzetközi befolyása pedig számottevően megerősödött, persze leginkább a Nyugat, azaz az USA és az EU rovására, 2010-re pedig Japánt megelőzve a világ második legnagyobb gazdaságává vált.

145 Tovább

Románia csalatkozása

(A szerző nagyváradi író, filozófus. Jelenleg Tőkés László EP-képviselő irodavezetője és a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa.)

A cím nem elütés, Romániában nagyban megy a szájkaraté azon hír erősödése kapcsán, hogy csúszhat a schengeni övezethez való csatlakozás. A huszonkétmilliós ország (államfői adat 2011-ből) 2007-ben nyert felvételt az Európai Unióba, azóta is ezen hüledezik a romániai européer [!] értelmiség, nagyon nem értették, hogy miért volt jó az EU-nak a szerintük elsietett és formális integráció.

23 Tovább

Orbánéknak jófejnek is kell tűnniük

(A szerző újságíró. Három éve dolgozik Brüsszelben, jelenleg a HVG tudósítója.)

Tagok vagyunk? És akkor mi van? - teheti fel a kérdést cinikusan Orbán Viktor és csapata, amikor alig burkoltan üzeni a magyaroknak Európáról: az egy köldöknéző, a demokratikus politikai korrektség csapdájában vergődő, múltba révedő közösség, amely aligha tarthat lépést a felülről vezérelt, feltörekvő óriásokkal. Például Kínával vagy Oroszországgal.

25 Tovább

Jó olvasást!

Ez a blog személyes hangvételű írásokat, véleményeket meg elemzéseket gyűjt az Európai Unióról, és vele összefüggésben Magyarországról. Egy háromfejű, huszonhéttestű, jogszabályhalmokat gyártó nemzetközi szervezethez nyilván nehéz személyesen kötődni. Mégis itt ez a blog, hogy mutassa, a tagságból átélhető dolgok következnek. Akár világpolitikai dilemmák, akár pedig olyanok, hogy valaki elment Írországba egy rákászhajóra pénzt keresni.

Aki látott már EU-nak dolgozó embert – és mindegy, hogy melyik tagállamból való – az szinte biztosan hallotta már nyavalyogni, hogy az unióval nem is foglalkozik senki, nincs szó róla a sajtóban, nem is értik az emberek, hogy mi ez. Aki pedig mégis olvasott már valamit a témában, az jó eséllyel beleveszett az intézményrendszeri dzsungelbe, a brutális szakzsargonba, és visszahőkölt a bürokratikus hangulattól. Persze, mindenkinek igaza van. (És pont itt jutunk el oda, hogy mitől ilyen bonyolult az egész intézményrendszer: hogy mindenkinek lehessen egy kis igaza.)
Ez a blog azt ígéri, hogy átélhető történetekkel vagy érdekes elemzésekkel mutat be jelenségeket az unióval összefüggésben. Nem oktatás, pláne nem propaganda a célja, még akkor sem, ha az Európai Bizottság magyarországi képviseletének megbízásából készül. Hiába fizetik ők a szerzőket, nem szólhatnak bele sem kiválasztásukba, sem írásaik tartalmába. Kedves gesztus tőlük, és felelősség a szerkesztőnek.

A cél olyan írások közlése, amelyek önmagukban is érdekesek és fontosak, és nem azért készültek, hogy legyenek még karakterek az EU-ról az interneten. Nyilván közben ott lappang az a program is, hogy a posztokon keresztül világos legyen, hogy az EU dolgai körbevesznek. Hiszen tagok vagyunk.

 

2 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek