Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Meló Írben

(A szerző történész és szerencselovag.)

"Hazudni kell. Te magyar történész vagy, neked ez menni fog, ez a szakmád!" - bíztatott egyik jólelkű ismerősöm, amikor az ír munkavállaláshoz szükséges hivatalos adminisztráció elintézése felől érdeklődtem. Ki gondolta volna, hogy ezzel megtaláltuk a közös pontot a történészekben és a tinédzser leánykákban! És valóban, a magyar bürokráciához képest minden meglepően könnyedén ment, az ír hivatalnokok még csak virágnyelven sem fejezték ki kételyeiket állítólagos személyi körülményeimmel kapcsolatban.

264 Tovább

Dől a kínai pénz Európába

(A szerző a Magyar Külügyi Intézet munkatársa, a Sinológiai Szemle vezető szerkesztője.)

Nincs is nagyobb öröm a magamfajta külpolitikai elemző számára, mint látni, hogy lassan már a csapból is Kína folyik. Különösen így van ez a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság kitörése óta, melynek során Peking szerepe látványosan megnőtt, nemzetközi befolyása pedig számottevően megerősödött, persze leginkább a Nyugat, azaz az USA és az EU rovására, 2010-re pedig Japánt megelőzve a világ második legnagyobb gazdaságává vált.

145 Tovább

Románia csalatkozása

(A szerző nagyváradi író, filozófus. Jelenleg Tőkés László EP-képviselő irodavezetője és a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa.)

A cím nem elütés, Romániában nagyban megy a szájkaraté azon hír erősödése kapcsán, hogy csúszhat a schengeni övezethez való csatlakozás. A huszonkétmilliós ország (államfői adat 2011-ből) 2007-ben nyert felvételt az Európai Unióba, azóta is ezen hüledezik a romániai européer [!] értelmiség, nagyon nem értették, hogy miért volt jó az EU-nak a szerintük elsietett és formális integráció.

23 Tovább

Orbánéknak jófejnek is kell tűnniük

(A szerző újságíró. Három éve dolgozik Brüsszelben, jelenleg a HVG tudósítója.)

Tagok vagyunk? És akkor mi van? - teheti fel a kérdést cinikusan Orbán Viktor és csapata, amikor alig burkoltan üzeni a magyaroknak Európáról: az egy köldöknéző, a demokratikus politikai korrektség csapdájában vergődő, múltba révedő közösség, amely aligha tarthat lépést a felülről vezérelt, feltörekvő óriásokkal. Például Kínával vagy Oroszországgal.

25 Tovább

Jó olvasást!

Ez a blog személyes hangvételű írásokat, véleményeket meg elemzéseket gyűjt az Európai Unióról, és vele összefüggésben Magyarországról. Egy háromfejű, huszonhéttestű, jogszabályhalmokat gyártó nemzetközi szervezethez nyilván nehéz személyesen kötődni. Mégis itt ez a blog, hogy mutassa, a tagságból átélhető dolgok következnek. Akár világpolitikai dilemmák, akár pedig olyanok, hogy valaki elment Írországba egy rákászhajóra pénzt keresni.

Aki látott már EU-nak dolgozó embert – és mindegy, hogy melyik tagállamból való – az szinte biztosan hallotta már nyavalyogni, hogy az unióval nem is foglalkozik senki, nincs szó róla a sajtóban, nem is értik az emberek, hogy mi ez. Aki pedig mégis olvasott már valamit a témában, az jó eséllyel beleveszett az intézményrendszeri dzsungelbe, a brutális szakzsargonba, és visszahőkölt a bürokratikus hangulattól. Persze, mindenkinek igaza van. (És pont itt jutunk el oda, hogy mitől ilyen bonyolult az egész intézményrendszer: hogy mindenkinek lehessen egy kis igaza.)
Ez a blog azt ígéri, hogy átélhető történetekkel vagy érdekes elemzésekkel mutat be jelenségeket az unióval összefüggésben. Nem oktatás, pláne nem propaganda a célja, még akkor sem, ha az Európai Bizottság magyarországi képviseletének megbízásából készül. Hiába fizetik ők a szerzőket, nem szólhatnak bele sem kiválasztásukba, sem írásaik tartalmába. Kedves gesztus tőlük, és felelősség a szerkesztőnek.

A cél olyan írások közlése, amelyek önmagukban is érdekesek és fontosak, és nem azért készültek, hogy legyenek még karakterek az EU-ról az interneten. Nyilván közben ott lappang az a program is, hogy a posztokon keresztül világos legyen, hogy az EU dolgai körbevesznek. Hiszen tagok vagyunk.

 

2 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek