Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Minden hatalmat az okosoknak!

(A szerző az Index újságírója és e blog szerkesztője.)

"...és az állam vezetői nem lehetnek mások, csak a filozófusok" - Platón: Az állam, VI. könyv
Lehet, hogy Európa beteljesíti az antik görög álmot? Nagyon furcsa volna önmagában is, pláne, ha ezt a dolgot éppen a görögök válsága hívná életre.

46 Tovább

A szigor még nem menti meg az eurót

(A szerző közgazdász.)

Az euró válságát az okozta, hogy a monetáris unió a tagállamok fiskális integrációja nélkül jött létre - hallani mostanában egyre többször. Ezek a hangok a megoldást is a fiskális integráció erősítésében látják, ami nagyjából két dolgot jelentene: 1) Brüsszel sokkal több adót szedne be és osztana újra a tagállamok között, és/vagy 2) szigorúbban ellenőrizné a nemzeti kormányok költekezéseit. De vajon tényleg ez lenne a megoldás? Valójában ilyen szintű fiskális integráció még a sok tekintetben mintaként szolgáló Egyesült Államokban sincs, és elméletileg sem világos, hogy mitől tudna segíteni.

12 Tovább

Bosznia az EU kapujában

(A szerző újságíró.)

A volt Jugoszlávia bekebelezését az EU 2004-ben elkezdte. A szlovének azóta érezhetik bizonyítottnak a tételt, amely szerint rajtuk kívül csak büdös parasztok laktak Jugoszláviában. Eltelt azonban néhány év, és már azon kattogtunk, hogy nem lenne-e kézenfekvő, már a románok és a bolgárok körében beengedni a tutiba a horvátokat is. Persze a balkáni országok minden betegségével bajlódó Horvátország a maga szökésben lévő háborús bűnöseivel szóba se kerülhetett. Már tudjuk, hogy 2013-ban a horvátok is belépnek, de mostanság nemigen hallani arról, hogy ki lesz a következő. Nem is lenne veszélytelen nagy összegeket tenni a többi volt jugoszlávra, de egy képzeletbeli fogadóirodában Bosznia és Hercegovina jó pénzt hozhatna.

4 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek