Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi is az a politikai unió?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Európai uniós tisztviselők, politikusok és elemzők sokszor dobálóznak nagy szavakkal. Idén a "politikai unió" és a "föderalizmus" kifejezés volt az aduász mint az integráció végső és belátható időn belül megvalósuló célja és értelme. A felszín alatti rétegeket megkaparva azonban kiderül, alig van valaki, aki tudja, hogy mit is értsünk politikai unió alatt.

3 Tovább

Az idei karácsony brüsszeli neonfényei

A szerző elemző

Mi a közös Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnökének karácsonyi beszédében és a Brüsszel főterén felállított, karácsonyfának csúfolt neoncső-installációban? Az, hogy mindkettő szembeötlő plaszticitással mutatja meg az EU jelenlegi állapotát.

0 Tovább

Mire jó a bankunió?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Budapesti radarokon Frankfurtból pásztázzák majd a magyar bankrendszert? - a hazai pénzintézetek szempontjából alapvetően ez a tétje annak a folyamatnak, amelyet, némileg félrevezető módon, bankuniónak neveznek, és amelynek első lépéséről december 14-én döntött az Európai Tanács Brüsszelben. A kérdésre a válasz: igen, de… Még nem most, és nem teljes körűen kerül át a magyar bankok felügyelete az Európai Központi Bank (EKB) székházába.

0 Tovább

Mit kezd az EU Merkel hitelkártyájával?

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Amiben nem értünk egyet, arról inkább nem beszélünk. Mondhatni, évtizedeken át e logika mentén zajlottak az uniós egységfolyamatok, hogy tudniillik az európai projekt végéről nem csak felesleges vitát nyitni, de kontraproduktív is, hiszen a ködös távoli jövőért kár lenne beáldozni a jelent.

1 Tovább

Nincs versenyképesség szolidaritás nélkül

A szerző közgazdász, a Szegedi Tudományegyetem docense

A World Economic Forum legfrissebb globális versenyképességi listáján az EU-tagállamok a 3. (Finnország) és a 96. (Görögország) hely között szóródnak, és ezen tág sávban többé-kevésbé egyenletesen oszlanak el, noha Görögország mostanra már látványosan kilóg a sorból.

1 Tovább

Búcsút int-e Nagy-Britannia az EU-nak?

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

"Talán mi állunk a legközelebb az angolokhoz. De ha távoznának az Európai Unióból, az nekik legalább akkora veszteség lenne, mint nekünk, vagy másoknak", mondta egy december eleji sajtóreggeli alkalmával az uniós elnökséget januártól átvevő Írország brüsszeli képviselője. Kijelentése legalábbis understatement volt, hiszen az angolokra az európai partnerek többsége ma már nem vitapartnerként tekint, hanem inkább az érdemi viták lefolytatását és az Európa előtt tornyosuló problémák megoldását nehezítő akadályként.

11 Tovább

EU-Kína: az éhes teve és a sárkány

A szerző elemző

Az EU és Kína kapcsolata olyan, mint egy érdekházasság, de a háttérben mindig ott sustorognak a válóperes ügyvédek - jellemezte Brüsszel és Peking viszonyát korábban a Deutsche Welle egyik tudósítása. Ez a helyzet a Kínai Kommunista Párt élén nemrég lezajlott vezetőcserék hatására aligha fog alapvetően megváltozni. A november eleji párkongresszuson hozott személyi döntések alapján nem érdemes óriási reformlendületre számítani, mivel az ülést megelőző belső hatalmi harcok során sikerült megakadályozni egy tényleges generációváltást.

1 Tovább

Mikor és mitől lesz versenyképes Európa?

A szerző közgazdász, az MTA kutatója

Ahogy azt előzetesen sejteni lehetett, Európa még nem tudott kikecmeregni válságából. Az Eurostat november közepén közzétett jelentése szerint az Európai Unió gazdasági teljesítménye az idei harmadik negyedévben tovább csökkent. Hiába növekszik a legnagyobb gazdaságok közül Németország mellett már szerény mértékben Franciaország és - hosszabb recessziós időszak után - az Egyesült Királyság is, Dél-Európa elhúzódó krízise miatt egyelőre az EU egészének, különösen pedig a közös valutaövezetnek a fellendülése késik.

0 Tovább

Uniós büdzsé: lehetetlen küldetés

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Kifejezetten rossz előjelekkel készül az Európai Unió a 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretről, vagyis a költségvetésről folyó tárgyalások végjátékára. Annyira, hogy ha a bukmékereknél fogadni lehetne a november 22-23-ai csúcstalálkozó eredményére, egy esetleges sikeren és nem a kudarcon lehetne nyerni a nagyobb összeget.

0 Tovább

Magyarország nélkül zárkózik fel a régiónk?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Alaposan átrendeződnek a viszonyok az Európai Unióban a következő néhány évben, derül ki az egyik legismertebb brüsszeli agytröszt, a Bruegel elemzéséből. Dél- és Közép-Európa között zárul az olló, előbbi meredeken lefelé, utóbbi határozottan felfelé tart. Ha minden így marad, Magyarország lesz a fekete bárány a régióban, a kivétel, amely erősíti a szabályt.

10 Tovább

Jön a harmadik ipari forradalom?

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Az európai integráció folyamata válságokon keresztül halad előre, szokták mondani. A fogalmazás azt sugallja, hogy adott a jó ügy, az integráció, amihez képest vannak nekilendülések és hullámvölgyek, az előrehaladás hosszú távú tendenciájával. Pedig a folyamatot másképpen is lehet nézni, ha nem az integráció politikai-ideológiai ideálját, hanem a válságokat vesszük kiinduló-, vagy fix pontnak.

4 Tovább

Az EU csak mímeli a közös külpolitikát

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója

Miközben a gazdasági kényszerhelyzet nem remélt tempójú föderalizációs lépésekre sarkallja a pánikoló európai politikusokat, addig a közös külpolitika továbbra is nagyrészt illúzió. Tizenegy ország külügyminisztere - a magyar nem volt köztük - összezárná a sorokat, miközben a britek, mint általában, vonakodnak. De kinek jó ez így?

1 Tovább

Kétsebességes vagy kétszintű lesz az EU?

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Mind több jelét látni annak, hogy az euró jövőbeli biztosabb alapokra helyezésének az Európai Unió egysége láthatja a kárát, ha a közösség tagjai és intézményei nem kezelik időben és megfelelően a problémát. A jelenlegi unió eróziója miatt érzett aggodalmat jól tükrözi a legutóbbi EU-csúcstalálkozón elfogadott záróközlemény is, amelynek a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) jövőjével foglalkozó része szinte hemzseg a fenti problémára való utalásoktól.

0 Tovább

Miért moralizálnak válságban a politikusok?

A szerző újságíró, az Európai Fiatal Újságírói Díj 2010. évi nyertese

Legyél erkölcsös, mert azt mondtam! - üzenik egyre gyakrabban a politikusok. A nyugati közszereplők egyre gyakrabban merészkednek a filozófusok és az egykori erkölcscsőszök terepére.

3 Tovább

Miért ijesztgetik Európával az amerikaiakat?

A szerző az Origo újságírója, jelenleg washingtoni tudósítója

Az amerikaiak életmódja volt a téma, és a beszélgetés albán résztvevője azon szörnyülködött, hogy milyen unalmas életet élnek itt, az Egyesült Államokban az emberek. Mindenki mindig rohan a munkába, mindenki autózik, ha pedig otthon vannak, akkor is bezárkóznak. Közbevetettem, hogy nekem nagyon más tapasztalataim vannak (éppen azt látom, hogy a kávézók, a parkok, az éttermek mindig tele vannak), de az albán kolléga erősködött, hogy szerinte itt mindenki a munkába temetkezik, nem élvezik az emberek az életet, és pozitív ellenpéldaként a dél-európai országokat hozta fel. Ott szerinte nincs akkora rohanás, nem mindenkinek a pénzkeresésen jár az esze, és mindig szakítanak időt arra, hogy kiüljenek egy kávézó vagy kocsma teraszára.

0 Tovább

Antikorrupció: többes mércével mér az EU

A szerző a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója

Az EP 2012. február 16-ai állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságát (LIBE) kérte fel annak vizsgálatára, hogy az új alaptörvény és a magyarországi jogszabályi változások összhangban állnak-e az európai szerződésekben és az EU Alapjogi Chartájában foglalt alapjogokkal és értékekkel. Szeptember végén Budapesten járt egy tényfeltáró küldöttség, amely civil szervezetek képviselőivel is találkozott. Én is így kerültem kapcsolatba velük, mintegy háromnegyed órára.

0 Tovább

Egyre dühösebbek a spanyolok

A szerző az MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa

A spanyoloknak van egy újabb hős Casillasuk. Ezúttal nem focista, hanem pincér egy bárban, de ő is jól hárított: a vendégeit védte meg a rendőröktől. Szeptember 25-én Madridban, a Parlamentnél tüntetés volt a kormányzati megszorító intézkedések ellen, s a rendőrök keményen beavatkoztak. Fiatal demonstrálók egy csoportja bemenekült egy bárba. Alberto Casillas kiállt az ajtóba, s nem engedte be a rendőröket. "Én néppárti vagyok, Rajoy híve. De ez már sok!" - kiabálta a 49 éves, venezuelai származású pincér.

1 Tovább

Feszegetik a vallásszabadság határait

A szerző újságíró, az Európai Fiatal Újságíró Díj 2010. évi nyertese

Adjuk meg az államnak, ami az államé, Istennek, ami Istené, ám mióta a kölni bíróság idén júliusban büntetendőnek nyilvánította a gyermekek körülmetélését, ez nem tűnik olyan egyszerűnek. Nem múlik el hét a német sajtóban a vallásszabadságot taglaló cikkek nélkül, ám a konfliktus feloldása még mindig messzi délibáb. Miként az a fejkendőviselés vagy az osztálytermekben kitett keresztek kapcsán kiderült, a vallásos megnyilvánulások miatt egyre nagyobb a feszengés és a levezetetlen feszültség.

7 Tovább

Lengyel elnöke lesz a Bizottságnak?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Angela Markel Donald Tuskot látná szívesen az Európai Bizottság következő elnökeként, legalábbis erről szólnak az utóbbi napok sajtóértesülései. Milyen esélyei lehetnek a lengyel miniszterelnöknek, és uniós pozícióba helyezése miként hatna Magyarországra?

0 Tovább

Miért féljünk, és miért ne féljünk Barrosótól?

A szerző a BruxInfo főszerkesztője, a Figyelő brüsszeli tudósítója

José Manuel Barroso kevés megnyilvánulásának volt olyan élénk visszhangja Magyarországon, mint az unió helyzetéről múlt héten az Európai Parlamentben mondott beszédének. A politikusnak arra a mondatára sokan felkapták a fejüket, amelyben "nemzetállamok föderációjaként" határozta meg azt a célt, amerre az EU-nak a következő években irányt kellene vennie. Mielőtt azonban bárki is frászt kapna Barroso jövőképétől, nem árt néhány dolgot tisztázni.

0 Tovább

Drogot osztana az EKB?

A szerző elemző

Drogosokhoz hasonló függőségbe kerülhetnek az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárló akcióitól az eladósodott euróövezeti tagállamok - figyelmeztet a szeptember 6-i EKB-ülés előtt Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke.

1 Tovább

Doppingolja a brit gazdaságot az olimpia

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Philip, az algériai származású londoni bisztrótulajdonos augusztus elején lemondóan legyintett, amikor arról beszélgettünk, hogy megnőtt-e a forgalma az olimpia alatt. A szurkolóknak és nézőknek a pazar rendezés láttán az lehetett az érzése, hogy a brit gazdaság éppen lendületben van. Ezt nemcsak Philip tapasztalatai, de az adatok sem támasztják alá.

0 Tovább

Elveszett európai generáció

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója

E sorok szerzője rendes nyári szabadságán több héten át távol tartotta magát a hírfogyasztástól. A napi médiaverkliből kiemelkedve végre madártávlatból is elgondolkodtam azon, merre tart - ha egyáltalán előre jut - kontinensünk. Sem görög dráma, sem brüsszeli budoártitkok, de még a hazai politika finomságai sem vonták el figyelmemet. Még éppen harminc alatt nem túl kecsegtető kép tárult fel előttem, s bizton állítom, sok kortársam osztja meglátásaimat.

0 Tovább

Száz nap után sem találja az irányt Hollande

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Száz nappal az elnökválasztás után a világ még mindig azt kérdezi, hogy ki is és milyen is az új francia elnök. Elődje esetében ilyesmi egy pillanatra sem merült fel problémaként.

1 Tovább

Kártyavárként omolhat össze Spanyolország

A szerző közgazdász, az MTA kutatója

Spanyolország Európa egyik legszerethetőbb országa lett az elmúlt évtizedekben. Nemcsak a lenyűgöző foci- és kosárválogatottat csodáltuk a kontinens többi részén, hanem a válság előtti látványos jóléti felemelkedést is. A spanyol gazdasági eredményeket, amelyek alig húsz év alatt, azaz történelmi léptékkel mérve igen rövid távlatban érdemi életszínvonal-emelkedést hoztak. Spanyolország az 1986-os uniós csatlakozást követő húsz év során egy főre jutó GDP-ben az európai átlaghoz, vagy éppen a kulturális hasonlóság okán gyakran természetes referenciapontnak tekintett Olaszországhoz képest mintegy 20 százalékpontos fejlettségi lemaradást hozott be.

3 Tovább

EKB-EB ellentét az új bankfelügyelet körül

A szerző elemző

Brüsszel soha nem ijedt meg a merész, akár nyilvánvalóan teljesíthetetlen határidők megnevezésétől. Elég csak a különböző nagybetűs "stratégiákban" megfogalmazott céldátumokra gondolni, amikor egy szocialista tervgazdasághoz hasonlóan próbálják meg előírni, hogy egy adott időpontig mennyire legyen versenyképes, fejlett, nyitott stb. az EU gazdasága. Úgy tűnik, az új uniós szuper-bankfelügyelettel is ez a helyzet.

0 Tovább

EU-büdzsé: teher alatt lapul a kalap

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója

Tényleg kutyakozmetikákat, Elton John-koncertet, az angol királynőt és havi sok ezer euróért unatkozó eurokratákat kell finanszírozniuk a tagállamoknak úgy, hogy közben tombol a válság? Végső fázisba került a következő hétéves közös költségvetés vitája - de mire jutnak egymással a tagállamok az ökölharcban?

2 Tovább

Miért csak nálunk nem indult el a hitelezés?

A szerző a Takarékbank vezető elemzője

A globális pénzügyi és gazdasági válság kezdete óta jelentősen csökkent Magyarországon a pénzintézetek által kihelyezett hitelállomány. Mind a vállalatok, mind a háztartások több hitelt törlesztenek, mint amennyit felvesznek. A hazai hitelezés csökkenése meghaladja a régióban és az Európai Unióban megfigyelt mértéket; a legtöbb országban az elmúlt másfél évben már lassú növekedést mutatott az újonnan kihelyezett hitelek mennyisége.

0 Tovább

Anti-Berlusconi tündöklésének titka

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

"Súlyos áldozatokat kérek az olaszoktól. Kell, hogy lássák ezek konkrét értelmét. Ellenkező esetben tiltakozni kezdenek Európa ellen, az Európai Központi Bankot és Németországot is beleértve, amelyikben már most is az EU hajthatatlanságának megtestesítőjét látják" - mondta Mario Monti január közepén, az Angela Merkellel közösen megtartott sajtókonferencián. Szavainak különös súlyt adott a stílus, az egyéniség, a szakma: a tudásáért tisztelt közgazdász professzor nyugalma, hitele és karizmája.

0 Tovább

A görög omlett

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Mindenki fellélegezhet. A június 17-i görög választási eredmények nyomán szusszanhat egyet a válság minden szereplője. No, nem azért, mintha közelebb kerültünk volna a tartós és mély görög és eurókrízis megoldásához, hanem azért, mert a teljes gazdasági-pénzügyi összeomlás - szebb nevén: ellenőrizetlen csőd - veszélye most elhárult. Gyors megoldás amúgy sincs, a gyors katasztrófa viszont bekövetkezhetett volna.

2 Tovább

Lezúzza a multikultit a szociális sovinizmus

A szerző publicista

A nemrégiben 55 évessé lett Európai Uniót is elérni látszik az ilyentájt jellemzőnek mondható kapuzárás körüli pánik. A frivol viccelődésnél persze a helyzet jóval súlyosabb, amit jól mutat, hogy néhány hete a francia és a német belügyminiszter közösen indítványozta, hogy a tagállamoknak joguk legyen 30 napra felfüggeszteni a schengeni egyezményt, ha sokallják a hirtelen érkező menekültek számát. Ezzel párhuzamosan fogalmazza törvényjavaslatát a letelepedni vágyók drasztikus szűrésére Damian Green, az Egyesült Királyság bevándorlásügyi megbízottja.

0 Tovább

Zeng az új európai mantra

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója

A növekedés és a munkahelyteremtés "himnuszát" zengő európai baloldal éppen csak a nemzeti kormányok akaratgyengeségével nem számol a válságból kivezető út felskiccelésekor.

1 Tovább

A növekedés gall bajnoka

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője

Az elmúlt hetek híreit olvasgatva az a benyomása támadhatott az embernek, hogy Francois Hollande új baloldali francia elnök megválasztásával alapvető változásokra lehet számítani az euróövezeti hitelválság kezelésében. Itt van az új gall bajnok, aki majd megtöri a germán hegemóniát, és véget vet Angela Merkel kancellár takarékossági rögeszméjének. Nos, bár a tudósítások egy része érzékletesen igyekezett ecsetelni a május 23-i rendkívüli EU-csúcson bekövetkezett drámai hangnemváltást, Hollande azért elég messze állt attól, hogy lehengerelje a pénzügyi fegyelmet szorgalmazó tagállamokat.

0 Tovább

Az EU szeszélyei és a szerbiai választások

A szerző politológus, egyetemi oktató, délszláv szakértő

A tagjelölti státus megadásával jutalmazta Szerbiát idén márciusban az EU, ezzel is erősítve a hatalmon levő kormánykoalíció győzelmi esélyeit a május 6-án rendezett választásokon. Szerbia tavaly kiadta a még szabadlábon lévő két legkeresettebb háborús bűnöst, Ratko Mladićot és Goran Hadžićot, és az Európai Bizottság 2011-es országjelentésében a tagjelölti státusra érdemesnek minősítette Szerbiát. A tagjelöltség elnyerése ennek ellenére nem volt egyszerű.

0 Tovább

Francia elnökválasztás: a félelem az úr

A szerző újságíró, a Heti Válasz rovatvezető-helyettese
"Franciaország unatkozik" - írta híressé vált cikkében 1968. március 15-én Pierre Viansson-Ponté a Le Monde-ban. A megfogalmazás ugyan eredetileg Alphonse de Lamartine-tól származik (a mi Petőfinket is inspiráló romantikus költő a júliusi monarchia rendszerét jellemezte így), de a később a párizsi diáklázadások egyik megjósolójaként emlegetett Viansson-Ponté páratlan éleslátással írta le Charles de Gaulle tábornok meszesedő rendszerének Franciaországát.

6 Tovább

Döbbenetesen nagy a szegénység Magyarországon

A szerző közgazdász, az MTA kutatója

A magyar népesség jelentős hányada úgy érzi, rosszul él. A szegénység mérésével foglalkozó európai statisztikák alapján úgy tűnik, nem is nagyon téved ebben: az Eurostat idén februárban közzétett adatai szerint Magyarországon 2010-ben a lakosság 22 százaléka súlyos anyagi nélkülözést élt meg. Ezzel a 4. helyen álltunk az Európai Unió országainak anyagi szegénység szerinti rangsorában, előttünk csak Lettország, Románia és az EU legszegényebb államának számító Bulgária foglalt helyet.

62 Tovább

A vikingek már a spájzban vannak?

A szerző újságíró, az Európai Fiatal Újságíró Díj 2010. évi nyertese

A Tetovált lány és a skandináv krimik után az északi gasztronómia is világot hódít. Korábban popzenét exportáltak, majd átvették az uralmat a krimiirodalom bestsellerlistáinak élén. Most megmutatják, milyen finom a moszat, és hányféle változata van az egyszerű vajaskenyérnek - végtelen.

0 Tovább

Eldől-e a spanyol dominó?

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője

Ismét felerősödött a pánikhangulat az euróövezeti hitelválság kapcsán. Ezúttal főleg Spanyolország miatt idegeskednek a pénzpiacok, és sokan már arra számítanak, hogy Madrid még az év vége előtt mentőcsomagra szorul.

40 Tovább

Mit takar az EU új ágyékkötője?

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója

Mindössze egy fügefalevél az unió ágyékán - így jellemzik kritikusai az európai polgári kezdeményezés 2012. április 1-től életbe lépő, a közvetlen részvételi demokráciát segítő eszközét. A hivatalos beharangozó szerint az új instrumentummal bárki mozgásba hozhatja az európai döntéshozatali rendszert - egymillió, legalább a tagállamok harmadából összegyűjtött aláírással.

5 Tovább

Az EU nem tudja felszámolni a magyar korrupciót

A szerző a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója

Nemzetközi módszertan alkalmazása, hosszas elemzés, ezer ellenőrzés és vita után azt mondja ki tanulmányunk, hogy érdekcsoportok fogságába került az állam Magyarországon. Ez nagyjából annyit tesz, hogy ma az intézményeink nem képesek kivédeni egy új típusú, centralizált korrupciós mintát. Hiányoznak azok a független szervek, amelyek jó eséllyel fel tudnak lépni ellene.

10 Tovább

Oroszország nyeri a szerb választásokat?

A szerző újságíró

Vajon milyen hatással lesznek a május eleji szerbiai választásra a Koszovó ügyében tett lépések és az EU-tagjelöltség megszerzése? A két téma tulajdonképpen egy, amely az egész elmúlt ciklusban uralta a közbeszédet Szerbiában.

1 Tovább

Kövér Berta és a majomcirkusz

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője

Tényleg komoly veszekedés folyik az Európai Központi Bank (EKB) élén, vagy csak műbalhéról van szó? Immár két hete folyamatosan cikkezik a sajtó a Mario Draghi EKB-elnök, illetve Jens Weidmann, a német Bundesbank első embere közötti feszült viszonyról, ami az uniós jegybank hatékony működését is veszélyeztetheti. Már önmagában a széthúzásról szóló találgatások is ártanak az euróövezettel kapcsolatos, amúgy sem bombabiztos pénzpiaci bizalomnak.

12 Tovább

Miért boldogtalanok a francia nők?

A szerző újságíró, az Európai Fiatal Újságíró Díj 2010. évi nyertese

Egy francia popegyüttes már a nyolcvanas években megénekelte, hogy emancipált nőnek lenni nehéz dolog. Úgy tűnik, a Cookie Dingler-dal újrafeldolgozása 2012-ben is aktuális lenne, mert a sokat irigyelt francia nők szerint férfinak lenni jobb. Vajon mit szólna ehhez Simone de Beauvoir?

5 Tovább

Észak-Európa lemond a mediterrán országokról?

A szerző közgazdász, az MTA kutatója

Baj van Dél-Európával. Görögország lényegében csődbe jutott: hiába az újabb és újabb megszorítások, hiába az újabb és újabb mentőcsomagok - a görög gazdaság talpra állása még középtávon is halvány remény csupán. Aztán ott a félelem: sikerül-e összeomlás nélkül megúsznia a mostani válságot az euróövezet nagy országai közé tartozó két mediterrán tagállamnak, Olaszországnak, illetve Spanyolországnak?

16 Tovább

Mit gondolnak Magyarországról az eurokraták?

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója

A tények és a médiafolyamból a fejekben lerakódó részletek általában jó, ha köszönőviszonyban vannak egymással. Vajon mi rögzült a brüsszeli buborékban élőkben a Magyarországot övező felfokozott figyelemből?

43 Tovább

Itt a német-francia antant?

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője
Bizarr kifejezésnek tűnhet a "német-francia antant" vagy a "Berlin-Párizs tengely" annak fényében, hogy milyen szövegkörnyezetben használták az "antant" és a "tengely" szavakat a gyászos emlékezetű 20. századi háborúk során. Ennek ellenére mindkettővel találkozni lehet az uniós hitelválságról szóló újságcikkekben, elsősorban azt illusztrálandó, hogy mennyire szoros az együttműködés Németország és Franciaország között az euróövezet megmentéséért folytatott küzdelemben.

30 Tovább

Miért nem lehet végre lezárni a magyar ügynöksztorit?

A szerző újságíró, az ittlakunk.hu főszerkesztője, a nyomozó újságírást támogató Soma-díj kuratóriumi elnöke
A kétharmad jó lehetett volna néhány dologra. A fiúk megmutathatták volna, hogy kell jól, nyálas és szövevényes kompromisszumok nélkül kormányozni. Nem szükséges a tiszta A vagy B megoldás helyett a kettő életképtelen, gazdaságtalan és logikátlan keverékét előállítani, nem kell odadobni az ellenzéknek a konc harmadát-negyedét, nem kell osztozni Sávoly szégyenén és az MFB-n.
89 Tovább

Magyarországon statuálhat példát az EU

A szerző újságíró, az Index.hu munkatársa A pénzügyminiszterek tanácsa január 24-én jóváhagyta, hogy a Bizottság kezdje el tervezgetni, hogyan büntessék meg Magyarországot a stabilitási és növekedési egyezmény notórius megszegéséért. A szankció a kohéziós támogatások befagyasztása lehet, jövő januártól.

94 Tovább

Megbünteti-e Európa Magyarországot?

(A szerző külpolitikai újságíró, a BBC volt munkatársa)
Érdekes értelmezési különbségre világít rá az Európai Bizottság - továbbá elsősorban Németország és Franciaország - és a magyar kormány között kibontakozott vita. Míg az előbbiek alapelvekről és normákról beszélnek, addig az utóbbi jogszabályokat, tágabb értelemben a szuverenitás kérdését emlegeti.

5 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek