Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az EU csak mímeli a közös külpolitikát

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója

Miközben a gazdasági kényszerhelyzet nem remélt tempójú föderalizációs lépésekre sarkallja a pánikoló európai politikusokat, addig a közös külpolitika továbbra is nagyrészt illúzió. Tizenegy ország külügyminisztere - a magyar nem volt köztük - összezárná a sorokat, miközben a britek, mint általában, vonakodnak. De kinek jó ez így?

1 Tovább

Kétsebességes vagy kétszintű lesz az EU?

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Mind több jelét látni annak, hogy az euró jövőbeli biztosabb alapokra helyezésének az Európai Unió egysége láthatja a kárát, ha a közösség tagjai és intézményei nem kezelik időben és megfelelően a problémát. A jelenlegi unió eróziója miatt érzett aggodalmat jól tükrözi a legutóbbi EU-csúcstalálkozón elfogadott záróközlemény is, amelynek a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) jövőjével foglalkozó része szinte hemzseg a fenti problémára való utalásoktól.

0 Tovább

Miért moralizálnak válságban a politikusok?

A szerző újságíró, az Európai Fiatal Újságírói Díj 2010. évi nyertese

Legyél erkölcsös, mert azt mondtam! - üzenik egyre gyakrabban a politikusok. A nyugati közszereplők egyre gyakrabban merészkednek a filozófusok és az egykori erkölcscsőszök terepére.

3 Tovább

Miért ijesztgetik Európával az amerikaiakat?

A szerző az Origo újságírója, jelenleg washingtoni tudósítója

Az amerikaiak életmódja volt a téma, és a beszélgetés albán résztvevője azon szörnyülködött, hogy milyen unalmas életet élnek itt, az Egyesült Államokban az emberek. Mindenki mindig rohan a munkába, mindenki autózik, ha pedig otthon vannak, akkor is bezárkóznak. Közbevetettem, hogy nekem nagyon más tapasztalataim vannak (éppen azt látom, hogy a kávézók, a parkok, az éttermek mindig tele vannak), de az albán kolléga erősködött, hogy szerinte itt mindenki a munkába temetkezik, nem élvezik az emberek az életet, és pozitív ellenpéldaként a dél-európai országokat hozta fel. Ott szerinte nincs akkora rohanás, nem mindenkinek a pénzkeresésen jár az esze, és mindig szakítanak időt arra, hogy kiüljenek egy kávézó vagy kocsma teraszára.

0 Tovább

Antikorrupció: többes mércével mér az EU

A szerző a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója

Az EP 2012. február 16-ai állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságát (LIBE) kérte fel annak vizsgálatára, hogy az új alaptörvény és a magyarországi jogszabályi változások összhangban állnak-e az európai szerződésekben és az EU Alapjogi Chartájában foglalt alapjogokkal és értékekkel. Szeptember végén Budapesten járt egy tényfeltáró küldöttség, amely civil szervezetek képviselőivel is találkozott. Én is így kerültem kapcsolatba velük, mintegy háromnegyed órára.

0 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek