Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi is az a politikai unió?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Európai uniós tisztviselők, politikusok és elemzők sokszor dobálóznak nagy szavakkal. Idén a "politikai unió" és a "föderalizmus" kifejezés volt az aduász mint az integráció végső és belátható időn belül megvalósuló célja és értelme. A felszín alatti rétegeket megkaparva azonban kiderül, alig van valaki, aki tudja, hogy mit is értsünk politikai unió alatt.

3 Tovább

Az idei karácsony brüsszeli neonfényei

A szerző elemző

Mi a közös Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnökének karácsonyi beszédében és a Brüsszel főterén felállított, karácsonyfának csúfolt neoncső-installációban? Az, hogy mindkettő szembeötlő plaszticitással mutatja meg az EU jelenlegi állapotát.

0 Tovább

Mire jó a bankunió?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Budapesti radarokon Frankfurtból pásztázzák majd a magyar bankrendszert? - a hazai pénzintézetek szempontjából alapvetően ez a tétje annak a folyamatnak, amelyet, némileg félrevezető módon, bankuniónak neveznek, és amelynek első lépéséről december 14-én döntött az Európai Tanács Brüsszelben. A kérdésre a válasz: igen, de… Még nem most, és nem teljes körűen kerül át a magyar bankok felügyelete az Európai Központi Bank (EKB) székházába.

0 Tovább

Mit kezd az EU Merkel hitelkártyájával?

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Amiben nem értünk egyet, arról inkább nem beszélünk. Mondhatni, évtizedeken át e logika mentén zajlottak az uniós egységfolyamatok, hogy tudniillik az európai projekt végéről nem csak felesleges vitát nyitni, de kontraproduktív is, hiszen a ködös távoli jövőért kár lenne beáldozni a jelent.

1 Tovább

Nincs versenyképesség szolidaritás nélkül

A szerző közgazdász, a Szegedi Tudományegyetem docense

A World Economic Forum legfrissebb globális versenyképességi listáján az EU-tagállamok a 3. (Finnország) és a 96. (Görögország) hely között szóródnak, és ezen tág sávban többé-kevésbé egyenletesen oszlanak el, noha Görögország mostanra már látványosan kilóg a sorból.

1 Tovább

Búcsút int-e Nagy-Britannia az EU-nak?

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

"Talán mi állunk a legközelebb az angolokhoz. De ha távoznának az Európai Unióból, az nekik legalább akkora veszteség lenne, mint nekünk, vagy másoknak", mondta egy december eleji sajtóreggeli alkalmával az uniós elnökséget januártól átvevő Írország brüsszeli képviselője. Kijelentése legalábbis understatement volt, hiszen az angolokra az európai partnerek többsége ma már nem vitapartnerként tekint, hanem inkább az érdemi viták lefolytatását és az Európa előtt tornyosuló problémák megoldását nehezítő akadályként.

11 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek