Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyarország nélkül zárkózik fel a régiónk?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Alaposan átrendeződnek a viszonyok az Európai Unióban a következő néhány évben, derül ki az egyik legismertebb brüsszeli agytröszt, a Bruegel elemzéséből. Dél- és Közép-Európa között zárul az olló, előbbi meredeken lefelé, utóbbi határozottan felfelé tart. Ha minden így marad, Magyarország lesz a fekete bárány a régióban, a kivétel, amely erősíti a szabályt.

10 Tovább

Jön a harmadik ipari forradalom?

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Az európai integráció folyamata válságokon keresztül halad előre, szokták mondani. A fogalmazás azt sugallja, hogy adott a jó ügy, az integráció, amihez képest vannak nekilendülések és hullámvölgyek, az előrehaladás hosszú távú tendenciájával. Pedig a folyamatot másképpen is lehet nézni, ha nem az integráció politikai-ideológiai ideálját, hanem a válságokat vesszük kiinduló-, vagy fix pontnak.

4 Tovább

Az EU csak mímeli a közös külpolitikát

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója

Miközben a gazdasági kényszerhelyzet nem remélt tempójú föderalizációs lépésekre sarkallja a pánikoló európai politikusokat, addig a közös külpolitika továbbra is nagyrészt illúzió. Tizenegy ország külügyminisztere - a magyar nem volt köztük - összezárná a sorokat, miközben a britek, mint általában, vonakodnak. De kinek jó ez így?

1 Tovább

Kétsebességes vagy kétszintű lesz az EU?

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Mind több jelét látni annak, hogy az euró jövőbeli biztosabb alapokra helyezésének az Európai Unió egysége láthatja a kárát, ha a közösség tagjai és intézményei nem kezelik időben és megfelelően a problémát. A jelenlegi unió eróziója miatt érzett aggodalmat jól tükrözi a legutóbbi EU-csúcstalálkozón elfogadott záróközlemény is, amelynek a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) jövőjével foglalkozó része szinte hemzseg a fenti problémára való utalásoktól.

0 Tovább

Miért moralizálnak válságban a politikusok?

A szerző újságíró, az Európai Fiatal Újságírói Díj 2010. évi nyertese

Legyél erkölcsös, mert azt mondtam! - üzenik egyre gyakrabban a politikusok. A nyugati közszereplők egyre gyakrabban merészkednek a filozófusok és az egykori erkölcscsőszök terepére.

3 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek