Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az EU okán forrnak az indulatok Izlandon

A szerző a Mandiner főszerkesztő-helyettese, külpolitikai újságíró

Magányos öregember egykedvűen kongat egy gongot a kisvárosi tanácsházára emlékeztető izlandi parlament előtt ülve. Az Európai Unió mellett és a csatlakozási folyamat leállításáról szóló izlandi kormánydöntés ellen tüntet. Pontos szimbóluma ez az Európai Unió és az északi szigetország ellentmondásos viszonyának, ami most újra a szakítás felé tart.

0 Tovább

Izland mégsem lesz az EU tagja

A szerző újságíró

A négy esztendővel ezelőtti választásokon, a padlóra került gazdaságával Izland nemcsak egy liberális (formálisan ugyan szociáldemokrata és zöld) koalíció mellett voksolt, de egyúttal az EU-tagságról szóló tárgyalások megkezdését is jóváhagyta. A két párt ugyanis nem csinált titkot abból, hogy céljuk az uniós tagság, mert szerintük az ország történetének legsúlyosabb gazdasági-pénzügyi válságát sokkal enyhébben megúszták volna az euró oltalma alatt. Ezt a nézetet akkor még az izlandiak zöme is osztotta, különösen azok, akik hatalmas veszteséget könyveltek el pénznemük összeomlásával, mivel az izlandi háztartások is előszeretettel adósodtak el külföldi valutában. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott.

1 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek