Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Áldozatok és fuldoklók Lampedusa után

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Október elején két hajószerencsétlenségben összesen több mint 400 észak-afrikai menekült vesztette életét Lampedusa szigeténél, illetve Málta és Lampedusa között. Nem mintha a hasonló tragédiák ritka eseménynek számítanának! Becslések szerint tavaly is legalább 1500 menekült veszett a tengerbe, s az International Organization for Migration adatai szerint az elmúlt 20 évben mintegy 25 ezren haltak meg. Mindez azonban szinte észrevétlenül történt, úgy, hogy Európa és az egész közvélemény - a legközvetlenebbül érintett olaszok is - elfordította a fejét.

1 Tovább

Lesz-e egységes európai gazdasági modell?

A szerző közgazdász, a Szegedi Tudományegyetem docense

Nemrég e blog azt a kérdést járta körül, hogy lesz-e valaha európai démosz? A kiépülő politikai uniónak közös nevezőre kell majd jutnia a piacgazdaság európai modelljét illetően is. A Journal of European Public Policy 2012-ben különszámot szentelt a kapitalizmus európai változatainak. Ez alapján vesszük sorra, hogy a kontinentális Európa három legnagyobb gazdaságának alapvető intézményei és jellemzői hogyan változtak a válság előtt, alatt és óta. Lesz-e valaha egységes európai piacgazdaság?

3 Tovább

Japán mintát követ Olaszország?

A szerző elemző

A japánokat valaha Ázsia poroszainak is nevezték a 19. század második felében kezdődött, erősen német mintákat követő, látványos gazdasági fejlődéssel összefüggésben. Ma viszont Olaszországgal kapcsolatban lehet hallani olyan véleményeket, hogy japán sémákat idéz gazdasági folyamatainak alakulása. Sajnos ez utóbbi párhuzam egyáltalán nem hízelgő. Ebben az esetben ugyanis a japán modell a tartós recessziót és a kezelhetetlen magasságban rögzülő államadósság-állományt jelenti.

0 Tovább

Teljes a káosz Olaszországban

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Február 25-én, hétfőn este nemcsak Olaszország, de egész Európa az olasz választások kalandosan - egymásnak szögesen ellentmondó részadatokon keresztül - körvonalazódó eredményeit leste. Az eredmény igazolta az izgalmakat: a megdöbbenés általános és teljes.

2 Tovább

Nyerhet-e Monti antipolitikával választást?

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Van-e alkalmasabb miniszterelnök-jelölt Mario Montinál? Van-e természetesebb annál, mint széles látókörű, hozzáértő, általánosan elismert közgazdászra - egy professzorra - bízni a gazdaság irányítását? Mario Monti, a milánói elit magánegyetem, a Bocconi rektora, volt kétszeres európai biztos, s az éppen leköszönt szakértői kormány miniszterelnökének alkalmassága távolról nézve szinte megkérdőjelezhetetlennek tűnik.

0 Tovább
«
12

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek