Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Merkel lesz-e Európa "nagy vezetője"?

A szerző elemző

"Németországnak nem szabad uralkodnia a többi nép felett, hisz ezért önnön lelkével fizetne. Ám Európa szellemi és morális jövője - ha még van neki - valóban Németország kezében nyugszik." E sorok Egon Friedell bécsi író és rendező Az újkori kultúra története című, terjedelmes, de nagyon szórakoztató munkájában olvashatók. A szerző néhány évvel azelőtt vetette őket papírra, hogy 1938-ban, az Anschluss után levetette magát az emeletről, nehogy élve kerüljön a letartóztatására érkező SA-különítmény kezére. Mit üzen mindez a mának?

0 Tovább

Mik a tétek a gibraltári konfliktusban?

A szerző elemző

A kerek évfordulókon általában felmerül a késztetés annak demonstrálására, hogy különleges módon viszonyulunk a megemlékezés tárgyához. Talán ez lehet annak a hátterében is, hogy éppen az utrechti béke 300. évfordulóján jutott a spanyolok eszébe, milyen jó móka lenne egy kis kardcsörtetés Gibraltár kapcsán. Persze azért ez már nem a spanyol örökösödési háború, még akkor sem, ha a britek "véletlenül" éppen most küldtek oda egy hadihajót gyakorlatozni. Mindenesetre nem olyan gyakori, hogy EU-tag és NATO-szövetséges országok ennyire keménykedjenek egymással, ahogy azt most Madrid és London teszi.

0 Tovább

Borús lesz a spanyol tavasz

A szerző az MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa

Nem indult jól az év Spanyolországban. Sikerült ismét a nemzetközi lapok címoldalára kerülni, ezúttal egy olyan politikai botránnyal, amely a jelenlegi miniszterelnököt is elsodorhatja. Spanyolországban nem újdonság a korrupció, de a mostani helyzet mégis más.

1 Tovább

Egyre dühösebbek a spanyolok

A szerző az MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa

A spanyoloknak van egy újabb hős Casillasuk. Ezúttal nem focista, hanem pincér egy bárban, de ő is jól hárított: a vendégeit védte meg a rendőröktől. Szeptember 25-én Madridban, a Parlamentnél tüntetés volt a kormányzati megszorító intézkedések ellen, s a rendőrök keményen beavatkoztak. Fiatal demonstrálók egy csoportja bemenekült egy bárba. Alberto Casillas kiállt az ajtóba, s nem engedte be a rendőröket. "Én néppárti vagyok, Rajoy híve. De ez már sok!" - kiabálta a 49 éves, venezuelai származású pincér.

1 Tovább

Száz nap után sem találja az irányt Hollande

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Száz nappal az elnökválasztás után a világ még mindig azt kérdezi, hogy ki is és milyen is az új francia elnök. Elődje esetében ilyesmi egy pillanatra sem merült fel problémaként.

1 Tovább
«
12

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek