Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Félrekezelte az EU a válságot?

A szerző közgazdász, a Szegedi Tudományegyetem docense

Széles az egyetértés abban, hogy az európai integráció válaszút előtt áll: vagy továbbhalad a fiskális és politikai unió felé, vagy szétesik. A lavírozás tartósan nem járható út. Érdemes megvizsgálni az elmúlt évek válságkezelését: milyen hibákat vétettünk? És még inkább: hogyan tudjuk elkerülni ezek megismétlődését?

1 Tovább

Borús lesz a spanyol tavasz

A szerző az MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa

Nem indult jól az év Spanyolországban. Sikerült ismét a nemzetközi lapok címoldalára kerülni, ezúttal egy olyan politikai botránnyal, amely a jelenlegi miniszterelnököt is elsodorhatja. Spanyolországban nem újdonság a korrupció, de a mostani helyzet mégis más.

1 Tovább

Kétsebességes vagy kétszintű lesz az EU?

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Mind több jelét látni annak, hogy az euró jövőbeli biztosabb alapokra helyezésének az Európai Unió egysége láthatja a kárát, ha a közösség tagjai és intézményei nem kezelik időben és megfelelően a problémát. A jelenlegi unió eróziója miatt érzett aggodalmat jól tükrözi a legutóbbi EU-csúcstalálkozón elfogadott záróközlemény is, amelynek a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) jövőjével foglalkozó része szinte hemzseg a fenti problémára való utalásoktól.

0 Tovább

EKB: sok galamb héját győz?

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

Nehezen "bírják idegekkel" az Európai Központi Bank vezető német tisztviselői a frankfurti pénzintézetben rájuk nehezedő nyomást. Idén már két kulcspozíciót betöltő pénzügyi szakember, Axel Weber és Jürgen Stark is a távozott az EKB-től. Weber, az EKB elnöki székének egykori várományosa, illetve az uniós jegybank főközgazdásza, Stark is azzal sokallt be, hogy bizonyos tagállamok egyre gátlástalanabbul igyekeznek beleszólni a pénzintézet működésébe. A probléma ugyanakkor korántsem értelmezhető pusztán az új helyzetekhez alkalmazkodni képtelen, fafejű német banktisztviselők duzzogásaként. A személyes ellentétek valójában a lassan az egész euróövezetet élesen megosztó központi kérdés lecsapódásai: mekkora és milyen szerepet kaphat az EKB a válság kezelésében.

0 Tovább

Megtagadta gyermekét az euró atyja

(A szerző a újságíró, a Világgazdaság munkatársa.)
Mintha az intenzíven ápolt édes fia vastüdejébe rúgott volna egyet apja, amikor Jacques Delors a Telegraph egyik decemberi számának azt nyilatkozta: az euró a kezdetektől elhibázott volt. Kérdés, bölcs dolog-e a monetáris unió atyjának tartott, 86 éves politikus részéről ilyen kemény szavakkal ostorozni egyik fő művét.

12 Tovább
«
123

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek