Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A szigor még nem menti meg az eurót

(A szerző közgazdász.)

Az euró válságát az okozta, hogy a monetáris unió a tagállamok fiskális integrációja nélkül jött létre - hallani mostanában egyre többször. Ezek a hangok a megoldást is a fiskális integráció erősítésében látják, ami nagyjából két dolgot jelentene: 1) Brüsszel sokkal több adót szedne be és osztana újra a tagállamok között, és/vagy 2) szigorúbban ellenőrizné a nemzeti kormányok költekezéseit. De vajon tényleg ez lenne a megoldás? Valójában ilyen szintű fiskális integráció még a sok tekintetben mintaként szolgáló Egyesült Államokban sincs, és elméletileg sem világos, hogy mitől tudna segíteni.

12 Tovább

Alfonz király rozsdás kardja

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

Valószínűleg leghagymázasabb álmaiban sem sejtette I. Alfonz portugál király (1109-1185), hogy neve milyen szövegkörnyezetben fog előkerülni több mint kilencszáz évvel halála után. Portugál hackerek meglehetősen vulgáris hangnemben közölték a Moody's feltört honlapján nemrég, hogy a hitelminősítő melyik részébe kívánják szúrni az államalapítóként tisztelt Alfonz kardját. A heves reakciót az váltotta ki, hogy a Moody's július elején egyszerre négy fokozattal, Baa1-ről Ba2-es bóvli szintre rontotta le az ibériai ország adósbesorolását.

4 Tovább

A kényelem ára

(A szerző újságíró, az Index gazdaság rovatának vezetője)

Rossz kompromisszum a görögmentés, de remekül illeszkedik az eurózóna rossz kompromisszumokkal teli múltjába.

10 Tovább

Jól betolták a görög falovat Brüsszelbe

(A szerző újságíró, a Világgazdaság munkatársa)

Csúnya pofont kapott az EU a görögöktől, és nincs garancia arra, az eddig alkalmazott módszerek megoldást jelenthetnek-e a déli ország adósságválságára, vagy akár a valutaunió megmentésére.

52 Tovább

Huszonhét fejjel nehéz mozogni

(A szerző újságíró. Három éve dolgozik Brüsszelben, jelenleg a HVG tudósítója, és e blog állandó szerzője.)

Történelmi lépésként üdvözölte a közös szabadalmi rendszer alapjainak letételét az Európai Tanácsban a témáról folyó tárgyalásokat vezető Cséfalvay Zoltán államtitkár. Több európai lap szerint az unió egyik alapvető problémájának a jellegzetes példája az egységes európai szabadalom tervezgetése, amin már lassan ötven éve gondolkodnak.

17 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek