Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyarország nélkül zárkózik fel a régiónk?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Alaposan átrendeződnek a viszonyok az Európai Unióban a következő néhány évben, derül ki az egyik legismertebb brüsszeli agytröszt, a Bruegel elemzéséből. Dél- és Közép-Európa között zárul az olló, előbbi meredeken lefelé, utóbbi határozottan felfelé tart. Ha minden így marad, Magyarország lesz a fekete bárány a régióban, a kivétel, amely erősíti a szabályt.

10 Tovább

Jön a harmadik ipari forradalom?

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Az európai integráció folyamata válságokon keresztül halad előre, szokták mondani. A fogalmazás azt sugallja, hogy adott a jó ügy, az integráció, amihez képest vannak nekilendülések és hullámvölgyek, az előrehaladás hosszú távú tendenciájával. Pedig a folyamatot másképpen is lehet nézni, ha nem az integráció politikai-ideológiai ideálját, hanem a válságokat vesszük kiinduló-, vagy fix pontnak.

4 Tovább

Az EU csak mímeli a közös külpolitikát

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója

Miközben a gazdasági kényszerhelyzet nem remélt tempójú föderalizációs lépésekre sarkallja a pánikoló európai politikusokat, addig a közös külpolitika továbbra is nagyrészt illúzió. Tizenegy ország külügyminisztere - a magyar nem volt köztük - összezárná a sorokat, miközben a britek, mint általában, vonakodnak. De kinek jó ez így?

1 Tovább

Miért ijesztgetik Európával az amerikaiakat?

A szerző az Origo újságírója, jelenleg washingtoni tudósítója

Az amerikaiak életmódja volt a téma, és a beszélgetés albán résztvevője azon szörnyülködött, hogy milyen unalmas életet élnek itt, az Egyesült Államokban az emberek. Mindenki mindig rohan a munkába, mindenki autózik, ha pedig otthon vannak, akkor is bezárkóznak. Közbevetettem, hogy nekem nagyon más tapasztalataim vannak (éppen azt látom, hogy a kávézók, a parkok, az éttermek mindig tele vannak), de az albán kolléga erősködött, hogy szerinte itt mindenki a munkába temetkezik, nem élvezik az emberek az életet, és pozitív ellenpéldaként a dél-európai országokat hozta fel. Ott szerinte nincs akkora rohanás, nem mindenkinek a pénzkeresésen jár az esze, és mindig szakítanak időt arra, hogy kiüljenek egy kávézó vagy kocsma teraszára.

0 Tovább

Miért féljünk, és miért ne féljünk Barrosótól?

A szerző a BruxInfo főszerkesztője, a Figyelő brüsszeli tudósítója

José Manuel Barroso kevés megnyilvánulásának volt olyan élénk visszhangja Magyarországon, mint az unió helyzetéről múlt héten az Európai Parlamentben mondott beszédének. A politikusnak arra a mondatára sokan felkapták a fejüket, amelyben "nemzetállamok föderációjaként" határozta meg azt a célt, amerre az EU-nak a következő években irányt kellene vennie. Mielőtt azonban bárki is frászt kapna Barroso jövőképétől, nem árt néhány dolgot tisztázni.

0 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek