Help Sales ÁSZF

Államadósság-törlesztés EU-pénzekből?

A szerző közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem docense

Aznap reggel, amikor a közrádióban a miniszterelnök bejelentette, hogy Matolcsy György váltja Simor Andrást a Magyar Nemzeti Bank élén, megismerhettünk kettőt is azon pillérek közül, amelyekre a magyar kormány jövendő gazdaságpolitikája épül majd. Az egyik prioritás az lesz, hogy az államadósság finanszírozásába egyre növekvő arányban kell bevonni a lakosságot és a többi hazai befektetőt, a másik pedig az, hogy folytatódni fog az adórendszer átalakítása és tovább nő a fogyasztást terhelő adók súlya. Ezek a pillérek azonban eleve roskatagok, és ráadásul laza talajba lesznek lecövekelve.

2 Tovább

Történelmi mélyponton az EU népszerűsége

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Soha ilyen kevesen nem bíztak az EU intézményeiben, és soha nem volt ennyire alacsonyan a lakosságnak az unióval kapcsolatos szimpátiaindexe - derül ki az Eurobarométer legutóbbi felméréséből. Az EU népszerűsége a huszonhét tagország átlagában oda esett vissza, ahol a magyar mutató már egy bő éve található. A válság előtti állapothoz képest regisztrált óriási szimpátiacsökkenés veszélyezteti az unió nagyszabású céljait, a mélyülő integrációt.

1 Tovább

Magyarország második esélye

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Egy álló héten át némi túlzással az ország apraja-nagyja azt számolgatta, hogy mennyi pénzt kap Magyarország az EU-tól a következő hét évben, és ez az összeg hogyan viszonyul a jelenlegi, még az előző kormány által kitárgyalt pénzes borítékhoz. Hiába, "noblesse oblige", tudvalévő, hogy a magyaroknak különleges érzékük van a számokhoz. És úgy látszik, különleges vonzalmuk is. Abban természetesen nincs semmi rossz, hogy megszámoljuk a pénzt, ami a házhoz áll.

3 Tovább

Hitelminősítők: az EU szigorított, meg nem is

A szerző elemző

A hitelminősítők megzabolázása régi, kedvenc témája az Európai Bizottságnak. Ezért is újságolták el nagy büszkeséggel a brüsszeli hírforrások, hogy a január közepén az Európai Parlament által is jóváhagyott szigorítások nyomán alaposan sikerült korlátozni az ügynökségek, kivált a "három nagy" eddigi "kényuralmát". Csupán az új jogszabály tagállamokbeli átültetése van hátra, ami várhatóan tavasszal megtörténik. Ezek után új világ kezdődik, gondolhatják sokan. De tényleg ilyen mélyrehatóak lesznek ezek a változások? Kicsit megint olyan lett ez az EU-s intézkedés, mint amikor a bíró okos lánya túljár Mátyás király eszén: szigorítottak is, meg nem is.

0 Tovább

Mit kezd az EU Merkel hitelkártyájával?

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Amiben nem értünk egyet, arról inkább nem beszélünk. Mondhatni, évtizedeken át e logika mentén zajlottak az uniós egységfolyamatok, hogy tudniillik az európai projekt végéről nem csak felesleges vitát nyitni, de kontraproduktív is, hiszen a ködös távoli jövőért kár lenne beáldozni a jelent.

1 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek