Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kártyavárként omolhat össze Spanyolország

A szerző közgazdász, az MTA kutatója

Spanyolország Európa egyik legszerethetőbb országa lett az elmúlt évtizedekben. Nemcsak a lenyűgöző foci- és kosárválogatottat csodáltuk a kontinens többi részén, hanem a válság előtti látványos jóléti felemelkedést is. A spanyol gazdasági eredményeket, amelyek alig húsz év alatt, azaz történelmi léptékkel mérve igen rövid távlatban érdemi életszínvonal-emelkedést hoztak. Spanyolország az 1986-os uniós csatlakozást követő húsz év során egy főre jutó GDP-ben az európai átlaghoz, vagy éppen a kulturális hasonlóság okán gyakran természetes referenciapontnak tekintett Olaszországhoz képest mintegy 20 százalékpontos fejlettségi lemaradást hozott be.

3 Tovább

A görög omlett

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Mindenki fellélegezhet. A június 17-i görög választási eredmények nyomán szusszanhat egyet a válság minden szereplője. No, nem azért, mintha közelebb kerültünk volna a tartós és mély görög és eurókrízis megoldásához, hanem azért, mert a teljes gazdasági-pénzügyi összeomlás - szebb nevén: ellenőrizetlen csőd - veszélye most elhárult. Gyors megoldás amúgy sincs, a gyors katasztrófa viszont bekövetkezhetett volna.

2 Tovább

Minden görög agyhalott?

(A szerző filozófus, újságíró.)

Egy demokratikus ország miniszterelnöke bejelentette, hogy egy kérdésben, sőt, bízvást mondhatjuk, egy Sorskérdésben népszavazást akar kiírni. Az EU vezető demokráciáinak vezetői hisztériás rohamot kaptak, a piac pedig fogta magát és összeomlott ijedtében.

348 Tovább

Mindenki mindenki ellen

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

Roppant feladat előtt állnak a kettős uniós válságcsúcsra készülő európai vezetők. A vasárnapi és szerdai találkozótól azt várják a befektetők, az EU-n kívüli nagy nemzetgazdaságok, a közvélemény és még ki tudja, hogy ki mindenki, hogy varázsütéssel tegyen rendet az érdekellentétek átláthatatlan szövevényében. Az euróövezeti hitelválságban immár nemcsak az eladósodott déli államok állnak szemben az őket kényszerűen kisegítő gazdag északiakkal, de a bankok a politikai vezetőkkel, és Németország Franciaországgal is. Az óriási elvárások pedig, amelyeket nagy erővel, de csekély sikerrel igyekszik tompítani a berlini kabinet, magukban hordozzák az óriási csalódás veszélyét is, ami legkésőbb a csütörtöki tokiói tőzsdenyitáskor éreztetni fogja hatását.

11 Tovább

A kényelem ára

(A szerző újságíró, az Index gazdaság rovatának vezetője)

Rossz kompromisszum a görögmentés, de remekül illeszkedik az eurózóna rossz kompromisszumokkal teli múltjába.

10 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek