Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyre dühösebbek a spanyolok

A szerző az MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa

A spanyoloknak van egy újabb hős Casillasuk. Ezúttal nem focista, hanem pincér egy bárban, de ő is jól hárított: a vendégeit védte meg a rendőröktől. Szeptember 25-én Madridban, a Parlamentnél tüntetés volt a kormányzati megszorító intézkedések ellen, s a rendőrök keményen beavatkoztak. Fiatal demonstrálók egy csoportja bemenekült egy bárba. Alberto Casillas kiállt az ajtóba, s nem engedte be a rendőröket. "Én néppárti vagyok, Rajoy híve. De ez már sok!" - kiabálta a 49 éves, venezuelai származású pincér.

1 Tovább

Kártyavárként omolhat össze Spanyolország

A szerző közgazdász, az MTA kutatója

Spanyolország Európa egyik legszerethetőbb országa lett az elmúlt évtizedekben. Nemcsak a lenyűgöző foci- és kosárválogatottat csodáltuk a kontinens többi részén, hanem a válság előtti látványos jóléti felemelkedést is. A spanyol gazdasági eredményeket, amelyek alig húsz év alatt, azaz történelmi léptékkel mérve igen rövid távlatban érdemi életszínvonal-emelkedést hoztak. Spanyolország az 1986-os uniós csatlakozást követő húsz év során egy főre jutó GDP-ben az európai átlaghoz, vagy éppen a kulturális hasonlóság okán gyakran természetes referenciapontnak tekintett Olaszországhoz képest mintegy 20 százalékpontos fejlettségi lemaradást hozott be.

3 Tovább

A növekedés gall bajnoka

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője

Az elmúlt hetek híreit olvasgatva az a benyomása támadhatott az embernek, hogy Francois Hollande új baloldali francia elnök megválasztásával alapvető változásokra lehet számítani az euróövezeti hitelválság kezelésében. Itt van az új gall bajnok, aki majd megtöri a germán hegemóniát, és véget vet Angela Merkel kancellár takarékossági rögeszméjének. Nos, bár a tudósítások egy része érzékletesen igyekezett ecsetelni a május 23-i rendkívüli EU-csúcson bekövetkezett drámai hangnemváltást, Hollande azért elég messze állt attól, hogy lehengerelje a pénzügyi fegyelmet szorgalmazó tagállamokat.

0 Tovább

Eldől-e a spanyol dominó?

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője

Ismét felerősödött a pánikhangulat az euróövezeti hitelválság kapcsán. Ezúttal főleg Spanyolország miatt idegeskednek a pénzpiacok, és sokan már arra számítanak, hogy Madrid még az év vége előtt mentőcsomagra szorul.

40 Tovább
12
»

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek