Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért csak nálunk nem indult el a hitelezés?

A szerző a Takarékbank vezető elemzője

A globális pénzügyi és gazdasági válság kezdete óta jelentősen csökkent Magyarországon a pénzintézetek által kihelyezett hitelállomány. Mind a vállalatok, mind a háztartások több hitelt törlesztenek, mint amennyit felvesznek. A hazai hitelezés csökkenése meghaladja a régióban és az Európai Unióban megfigyelt mértéket; a legtöbb országban az elmúlt másfél évben már lassú növekedést mutatott az újonnan kihelyezett hitelek mennyisége.

0 Tovább

Döbbenetesen nagy a szegénység Magyarországon

A szerző közgazdász, az MTA kutatója

A magyar népesség jelentős hányada úgy érzi, rosszul él. A szegénység mérésével foglalkozó európai statisztikák alapján úgy tűnik, nem is nagyon téved ebben: az Eurostat idén februárban közzétett adatai szerint Magyarországon 2010-ben a lakosság 22 százaléka súlyos anyagi nélkülözést élt meg. Ezzel a 4. helyen álltunk az Európai Unió országainak anyagi szegénység szerinti rangsorában, előttünk csak Lettország, Románia és az EU legszegényebb államának számító Bulgária foglalt helyet.

62 Tovább

Mit takar az EU új ágyékkötője?

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója

Mindössze egy fügefalevél az unió ágyékán - így jellemzik kritikusai az európai polgári kezdeményezés 2012. április 1-től életbe lépő, a közvetlen részvételi demokráciát segítő eszközét. A hivatalos beharangozó szerint az új instrumentummal bárki mozgásba hozhatja az európai döntéshozatali rendszert - egymillió, legalább a tagállamok harmadából összegyűjtött aláírással.

5 Tovább

Az EU nem tudja felszámolni a magyar korrupciót

A szerző a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója

Nemzetközi módszertan alkalmazása, hosszas elemzés, ezer ellenőrzés és vita után azt mondja ki tanulmányunk, hogy érdekcsoportok fogságába került az állam Magyarországon. Ez nagyjából annyit tesz, hogy ma az intézményeink nem képesek kivédeni egy új típusú, centralizált korrupciós mintát. Hiányoznak azok a független szervek, amelyek jó eséllyel fel tudnak lépni ellene.

10 Tovább

Észak-Európa lemond a mediterrán országokról?

A szerző közgazdász, az MTA kutatója

Baj van Dél-Európával. Görögország lényegében csődbe jutott: hiába az újabb és újabb megszorítások, hiába az újabb és újabb mentőcsomagok - a görög gazdaság talpra állása még középtávon is halvány remény csupán. Aztán ott a félelem: sikerül-e összeomlás nélkül megúsznia a mostani válságot az euróövezet nagy országai közé tartozó két mediterrán tagállamnak, Olaszországnak, illetve Spanyolországnak?

16 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek