Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nincs versenyképesség szolidaritás nélkül

A szerző közgazdász, a Szegedi Tudományegyetem docense

A World Economic Forum legfrissebb globális versenyképességi listáján az EU-tagállamok a 3. (Finnország) és a 96. (Görögország) hely között szóródnak, és ezen tág sávban többé-kevésbé egyenletesen oszlanak el, noha Görögország mostanra már látványosan kilóg a sorból.

1 Tovább

Mikor és mitől lesz versenyképes Európa?

A szerző közgazdász, az MTA kutatója

Ahogy azt előzetesen sejteni lehetett, Európa még nem tudott kikecmeregni válságából. Az Eurostat november közepén közzétett jelentése szerint az Európai Unió gazdasági teljesítménye az idei harmadik negyedévben tovább csökkent. Hiába növekszik a legnagyobb gazdaságok közül Németország mellett már szerény mértékben Franciaország és - hosszabb recessziós időszak után - az Egyesült Királyság is, Dél-Európa elhúzódó krízise miatt egyelőre az EU egészének, különösen pedig a közös valutaövezetnek a fellendülése késik.

0 Tovább

Magyarország nélkül zárkózik fel a régiónk?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Alaposan átrendeződnek a viszonyok az Európai Unióban a következő néhány évben, derül ki az egyik legismertebb brüsszeli agytröszt, a Bruegel elemzéséből. Dél- és Közép-Európa között zárul az olló, előbbi meredeken lefelé, utóbbi határozottan felfelé tart. Ha minden így marad, Magyarország lesz a fekete bárány a régióban, a kivétel, amely erősíti a szabályt.

10 Tovább

Jön a harmadik ipari forradalom?

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Az európai integráció folyamata válságokon keresztül halad előre, szokták mondani. A fogalmazás azt sugallja, hogy adott a jó ügy, az integráció, amihez képest vannak nekilendülések és hullámvölgyek, az előrehaladás hosszú távú tendenciájával. Pedig a folyamatot másképpen is lehet nézni, ha nem az integráció politikai-ideológiai ideálját, hanem a válságokat vesszük kiinduló-, vagy fix pontnak.

4 Tovább

Az EU csak mímeli a közös külpolitikát

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója

Miközben a gazdasági kényszerhelyzet nem remélt tempójú föderalizációs lépésekre sarkallja a pánikoló európai politikusokat, addig a közös külpolitika továbbra is nagyrészt illúzió. Tizenegy ország külügyminisztere - a magyar nem volt köztük - összezárná a sorokat, miközben a britek, mint általában, vonakodnak. De kinek jó ez így?

1 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek