Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Száz nap után sem találja az irányt Hollande

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Száz nappal az elnökválasztás után a világ még mindig azt kérdezi, hogy ki is és milyen is az új francia elnök. Elődje esetében ilyesmi egy pillanatra sem merült fel problémaként.

1 Tovább

Lezúzza a multikultit a szociális sovinizmus

A szerző publicista

A nemrégiben 55 évessé lett Európai Uniót is elérni látszik az ilyentájt jellemzőnek mondható kapuzárás körüli pánik. A frivol viccelődésnél persze a helyzet jóval súlyosabb, amit jól mutat, hogy néhány hete a francia és a német belügyminiszter közösen indítványozta, hogy a tagállamoknak joguk legyen 30 napra felfüggeszteni a schengeni egyezményt, ha sokallják a hirtelen érkező menekültek számát. Ezzel párhuzamosan fogalmazza törvényjavaslatát a letelepedni vágyók drasztikus szűrésére Damian Green, az Egyesült Királyság bevándorlásügyi megbízottja.

0 Tovább

A növekedés gall bajnoka

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője

Az elmúlt hetek híreit olvasgatva az a benyomása támadhatott az embernek, hogy Francois Hollande új baloldali francia elnök megválasztásával alapvető változásokra lehet számítani az euróövezeti hitelválság kezelésében. Itt van az új gall bajnok, aki majd megtöri a germán hegemóniát, és véget vet Angela Merkel kancellár takarékossági rögeszméjének. Nos, bár a tudósítások egy része érzékletesen igyekezett ecsetelni a május 23-i rendkívüli EU-csúcson bekövetkezett drámai hangnemváltást, Hollande azért elég messze állt attól, hogy lehengerelje a pénzügyi fegyelmet szorgalmazó tagállamokat.

0 Tovább

Francia elnökválasztás: a félelem az úr

A szerző újságíró, a Heti Válasz rovatvezető-helyettese
"Franciaország unatkozik" - írta híressé vált cikkében 1968. március 15-én Pierre Viansson-Ponté a Le Monde-ban. A megfogalmazás ugyan eredetileg Alphonse de Lamartine-tól származik (a mi Petőfinket is inspiráló romantikus költő a júliusi monarchia rendszerét jellemezte így), de a később a párizsi diáklázadások egyik megjósolójaként emlegetett Viansson-Ponté páratlan éleslátással írta le Charles de Gaulle tábornok meszesedő rendszerének Franciaországát.

6 Tovább

Eldől-e a spanyol dominó?

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője

Ismét felerősödött a pánikhangulat az euróövezeti hitelválság kapcsán. Ezúttal főleg Spanyolország miatt idegeskednek a pénzpiacok, és sokan már arra számítanak, hogy Madrid még az év vége előtt mentőcsomagra szorul.

40 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek