Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Csalóka napfény az eurózónában

A szerző elemző

Fény az alagút végén, reménysugár az adóssággödörben stb. Néhány meglehetősen kétes értékű gazdasági mutató már elég volt a hírérzékenyebb újságíróknak ahhoz, hogy a válság végéről kezdjenek el elmélkedni. Még a legutóbbi mini EU-csúcs résztvevőin is azt kérték számon egyesek, hogy az energiaárak letörése és a tökélyre fejlesztett adóbehajtás helyett vagy mellett miért nem inkább a "válság utáni" Európával foglalkoztak. Példás a derűlátásuk.

0 Tovább

Megrepedt a német-francia tengely

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Ennek előbb-utóbb be kellett következnie. Claude Bartolone, a francia Nemzetgyűlés szocialista párti elnöke a Le Monde-nak adott múlt pénteki interjújában kimondta azt, amit gondolt: a francia-német viszonyt szerinte nem a "barátok közötti feszültség" jellemzi, ahogy azt Francois Hollande államfő korábban nevezte, hanem "a feszültség, minden jelző nélkül. Ha úgy tetszik, az ellentétek".

0 Tovább

Hogyan hat a válság az egyenlőtlenségekre?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Az EU egészében nem nőttek az egyenlőtlenségek a válság hatására, derül ki a napokban nyilvánosságra hozott Eurostat-adatokból. A legfrissebb, 2011-es számok azt mutatják, hogy vannak olyan országok, ahol a válság dacára még csökkentek is a különbségek, máshol viszont nagyon kinyílt az olló szegények és gazdagok között. Magyarországon 2010 után indult meg a polarizáció, de így is jóval az uniós átlag alatt maradt az egyenlőtlenség.

13 Tovább

Kétsebességes vagy kétszintű lesz az EU?

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Mind több jelét látni annak, hogy az euró jövőbeli biztosabb alapokra helyezésének az Európai Unió egysége láthatja a kárát, ha a közösség tagjai és intézményei nem kezelik időben és megfelelően a problémát. A jelenlegi unió eróziója miatt érzett aggodalmat jól tükrözi a legutóbbi EU-csúcstalálkozón elfogadott záróközlemény is, amelynek a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) jövőjével foglalkozó része szinte hemzseg a fenti problémára való utalásoktól.

0 Tovább

Miért moralizálnak válságban a politikusok?

A szerző újságíró, az Európai Fiatal Újságírói Díj 2010. évi nyertese

Legyél erkölcsös, mert azt mondtam! - üzenik egyre gyakrabban a politikusok. A nyugati közszereplők egyre gyakrabban merészkednek a filozófusok és az egykori erkölcscsőszök terepére.

3 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek