Péntek délelőtt az EU tagállamainak vezetői és a horvát miniszterelnök aláírták a csatlakozási szerződést. Horvátország hamarosan az EU tagja lehet. Aminek néhány éve még felhőtlenül örültek volna, ma már inkább aggodalmat okoz, és vitákat gerjeszt. Nem mintha eddig kevés lett volna az izgalom az Adria partján: az EU csatlakozás éppen a horvát választások, és Ivo Sanader korrupcióval gyanúsított volt miniszterelnök bírósági hírei közé ékelődött.

A jobbközép HDZ teljes vereséget szenvedett 2011 végén. Jadranka Kosor miniszterelnök még egy jutalomjátékot kapott, ahogy megígérte, ő írta alá az EU-s papírokat Brüsszelben az ország csatlakozásáról. De mivel az előző hétvégén szétverték a választásokon, majd ellenzékből nézheti, hogy miként boldogul a győztes Kukurikú Koalíció az EU-val.
Nem vicc, ez a neve két regionális és két balközép országos párt alkotta koalíciónak, amely Horvátországot hamarosan kormányozni fogja. Nem így nevezték el magukat, de rájuk ragadt. Az étterem neve, amelyben lepaktáltak, Kukurikú Csárda, vagy valami ilyesmi volt.
A Sanader-ügy és a súlyos választási vereség után a HDZ-vel aligha kell számolni, az abszolút többséget szerzett koalíció belevághat az ország legkétségesebb vállalkozásába a második világháború óta, az EU tagságba. Az eredetileg Szövetség a változásért nevet viselő Kukurikú Koalíció persze megígérte, hogy nem lopnak majd, és nem kennek mindent az elmúlt nyolc év politikájára, amikor a HDZ kormányzott. A szabad közpénz kezelés a horvát politikai elit évtizedes szokása, a közönség már elég közönyösen reagál az ilyen fogadalmakra, de reméli, hogy, ha a politikusaik nem is tudnak leszokni a lopásról, az EU változtat majd ezen is. Azt remélik, az EU majd véget vet a mutyiknak, és korrupciónak.
A valódi EU-csatlakozást még egy népszavazással is meg kell erősíteni. A referendumon egyelőre biztosnak látszik az igen. A legfrissebb adatok szerint a szavazók 61 százaléka támogatja a belépést. Ez 4 százalékos növekedés az elmúlt hónaphoz képest. Érdekes, hogy a támogatottság annak ellenére nőtt, hogy az elmúlt hetekben nem a legjobb hírek ékeztek az EU-ból.
Ez a mutató sokat változott az elmúlt egy évben. Tavaly ilyenkor 64 százalék volt az EU belépés támogatottsága, és a kritikus 51 százalék is megvolt idén. A horvát vezetés abban bízik, hogy ennyi fáradozást és munkát, nem hagynak majd veszni az emberek, amikor a belépésről kell majd szavazni.
A horvátok nem örülnek, hogy egy recesszióba süllyedő, megszorító unióhoz kell csatlakozniuk, de bíznak benne, hogy nehezebb lesz közpénzt eltüntetni, ha közben ez a szigorú tekintetű EU is figyel. A zágrábi Jutarnji List című napilap több szempont alapján értékelte a 2013-ban esedékes csatlakozást. A lap szerint Horvátország egy válságban lévő közösséghez csatlakozik, egy spórolós EU-hoz, ezért az export növekedésében bízni kár. Ugyanezért marad el a korábban remélt befektetési hullám, és az ingatlanárak emelkedése is, munkahely pedig egyre kevesebb van az unióban is. Ennek ellenére kivándorlási hullám is várható Horvátországból. A szlovákok példájából kiindulva, a lakosság egy százalékának távozására számítanak.
Anyagilag azért pluszos lesz a csatlakozás, de a Jutarnji List elemzésében máshol látja az igazi profitot. Világos, átlátható szerződéseket, a rendszer sajátosságaiból fakadó kötelező logikát, átgondolt terveket, és valamiféle kikényszerített tisztességet várnak az EU-tól. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ezen a téren a legtöbb horvát változást vár. Tiszta közbeszerzésekről, elszámoltatható, a közpénzt és a zsebpénzt nem összekeverő politikusokról, európai Balkánról álmodnak. Hát, kerüljenek beljebb! A cipőt nem kell levenni.