Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

EKB: sok galamb héját győz?

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

Nehezen "bírják idegekkel" az Európai Központi Bank vezető német tisztviselői a frankfurti pénzintézetben rájuk nehezedő nyomást. Idén már két kulcspozíciót betöltő pénzügyi szakember, Axel Weber és Jürgen Stark is a távozott az EKB-től. Weber, az EKB elnöki székének egykori várományosa, illetve az uniós jegybank főközgazdásza, Stark is azzal sokallt be, hogy bizonyos tagállamok egyre gátlástalanabbul igyekeznek beleszólni a pénzintézet működésébe. A probléma ugyanakkor korántsem értelmezhető pusztán az új helyzetekhez alkalmazkodni képtelen, fafejű német banktisztviselők duzzogásaként. A személyes ellentétek valójában a lassan az egész euróövezetet élesen megosztó központi kérdés lecsapódásai: mekkora és milyen szerepet kaphat az EKB a válság kezelésében.

0 Tovább

Megtagadta gyermekét az euró atyja

(A szerző a újságíró, a Világgazdaság munkatársa.)
Mintha az intenzíven ápolt édes fia vastüdejébe rúgott volna egyet apja, amikor Jacques Delors a Telegraph egyik decemberi számának azt nyilatkozta: az euró a kezdetektől elhibázott volt. Kérdés, bölcs dolog-e a monetáris unió atyjának tartott, 86 éves politikus részéről ilyen kemény szavakkal ostorozni egyik fő művét.

12 Tovább

Nehezebb lesz lopni, az is valami

Péntek délelőtt az EU tagállamainak vezetői és a horvát miniszterelnök aláírták a csatlakozási szerződést. Horvátország hamarosan az EU tagja lehet. Aminek néhány éve még felhőtlenül örültek volna, ma már inkább aggodalmat okoz, és vitákat gerjeszt. Nem mintha eddig kevés lett volna az izgalom az Adria partján: az EU csatlakozás éppen a horvát választások, és Ivo Sanader korrupcióval gyanúsított volt miniszterelnök bírósági hírei közé ékelődött.

1 Tovább

Kína bevásárol és kioktat

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

A valutatartalék a "a nép vére és izzadsága, amit arra használnak, hogy megmentsék belőle a falánk és lusta görögöket" - háborgott egy kínai blogger a pekingi kormány európai kötvényvásárlási tervei miatt. A bejegyzés heves hangvétele több érdekes tanulsággal is szolgál. Egyfelől jól érzékelteti, hogy a kínai közvéleményt is élénken foglalkoztatja, hogy mekkora szerepet vállal Peking az euróövezeti hitelválság megoldásában. Másrészt az ilyen jellegű bejegyzések tömeges megjelenése arra is utal, hogy a pártvezetés immár nem ignorálhatja teljes mértékben az európai befektetésekkel kapcsolatos lakossági ellenállást.

74 Tovább

Korai még az eurót temetni

(A szerző újságíró, a HVG brüsszeli tudósítója)
Lehet hogy az Unió lassú és körülményes az euróválság kezelésében, viszont a közös valuta végét holnapra és holnaputánra jósolók olyan túlzásokra ragadtatják magukat, amelyeknek sokszor még kevesebb köze van a valósághoz, mint a méltán kritizált európai politikusoknak. De akkor hol az arany középút, tehetjük fel a kérdést?

3 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek