Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Montenegrót kizárják az eurózónából

(A szerző újságíró.)

Megy a horvát, a bosnyák meg a szerb... Istenem, hány vicc kezdődött így nagyanyám gesztenyefája alatt! A kis asztalnál mindig ült valaki, aki éppen csak egy kávéra ugrott be, mert amúgy siet, de a legújabb viccre persze volt idő. Magyarok, szerbek, montenegróiak szórták egymásról a vicceket az asztalnál, én meg kölyökként együtt nevettem velük, mutatva, hogy képben vagyok, bár sokat közülük csak évek múltán értettem meg. El kellett ahhoz mennem felnőtt fejjel is Montenegróba, hogy lássam: színigaz, amit a gesztenyefa alatt mondtak róluk.

52 Tovább

Kéretlen jótanácsok Sorostól Berlinnek

(A szerző a Nézőpont intézet elemzője.)

Soros György nemrég a Handelsblattban közölt véleménycikkével ejtette szerét a német válságkezelő gazdaságpolitika immár menetrendszerű szapulásának. A magyar származású nagybefektető a közös eurókötvények minél gyorsabb bevezetését sürgette, illetve az ezzel kapcsolatos német tétovázást kárhoztatta. Néhány napja pedig hasonló stílusú írást jelentetett meg Gordon Brown volt munkáspárti brit kormányfő, aki szintén a németek válságban játszott negatív szerepének ecsetelésével keltett hangulatot.

1 Tovább

Minden hatalmat az okosoknak!

(A szerző az Index újságírója és e blog szerkesztője.)

"...és az állam vezetői nem lehetnek mások, csak a filozófusok" - Platón: Az állam, VI. könyv
Lehet, hogy Európa beteljesíti az antik görög álmot? Nagyon furcsa volna önmagában is, pláne, ha ezt a dolgot éppen a görögök válsága hívná életre.

46 Tovább

A szigor még nem menti meg az eurót

(A szerző közgazdász.)

Az euró válságát az okozta, hogy a monetáris unió a tagállamok fiskális integrációja nélkül jött létre - hallani mostanában egyre többször. Ezek a hangok a megoldást is a fiskális integráció erősítésében látják, ami nagyjából két dolgot jelentene: 1) Brüsszel sokkal több adót szedne be és osztana újra a tagállamok között, és/vagy 2) szigorúbban ellenőrizné a nemzeti kormányok költekezéseit. De vajon tényleg ez lenne a megoldás? Valójában ilyen szintű fiskális integráció még a sok tekintetben mintaként szolgáló Egyesült Államokban sincs, és elméletileg sem világos, hogy mitől tudna segíteni.

12 Tovább

Bosznia az EU kapujában

(A szerző újságíró.)

A volt Jugoszlávia bekebelezését az EU 2004-ben elkezdte. A szlovének azóta érezhetik bizonyítottnak a tételt, amely szerint rajtuk kívül csak büdös parasztok laktak Jugoszláviában. Eltelt azonban néhány év, és már azon kattogtunk, hogy nem lenne-e kézenfekvő, már a románok és a bolgárok körében beengedni a tutiba a horvátokat is. Persze a balkáni országok minden betegségével bajlódó Horvátország a maga szökésben lévő háborús bűnöseivel szóba se kerülhetett. Már tudjuk, hogy 2013-ban a horvátok is belépnek, de mostanság nemigen hallani arról, hogy ki lesz a következő. Nem is lenne veszélytelen nagy összegeket tenni a többi volt jugoszlávra, de egy képzeletbeli fogadóirodában Bosznia és Hercegovina jó pénzt hozhatna.

4 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek