Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elszegényítette a válság a németeket?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Európa legszegényebbjeivé váltak a németek? - kérdezte nemrégiben bombasztikus címben a Wall Street Journal. "A szegény németek belefáradtak az eurózóna mentésébe" - írta ugyanekkor a Financial Times. E hangzatos szalagcímek alapjául egy, az Európai Központi Bank (EKB) által végzett felmérés szolgált, amely szerint a német háztartások vagyoni szintje a legalacsonyabb az euróövezeten belül. Valóban kiköltekeztek a németek, és most már nem futja a déliek megsegítésére, vagy a képlet azért ennél bonyolultabb?

10 Tovább

Megrepedt a német-francia tengely

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Ennek előbb-utóbb be kellett következnie. Claude Bartolone, a francia Nemzetgyűlés szocialista párti elnöke a Le Monde-nak adott múlt pénteki interjújában kimondta azt, amit gondolt: a francia-német viszonyt szerinte nem a "barátok közötti feszültség" jellemzi, ahogy azt Francois Hollande államfő korábban nevezte, hanem "a feszültség, minden jelző nélkül. Ha úgy tetszik, az ellentétek".

0 Tovább

Izmosodik a német euróellenesség

A szerző elemző

"A németek negyede kilépne az euróövezetből." Akár így is lehetne értékelni egy április elején készült közvélemény-kutatás eredményét. A Welt am Sonntag című lap megbízásából készült felmérés szerint a válaszadók 24 százaléka tartotta elképzelhetőnek, hogy az euróövezetből való kilépéssel, illetve a márkához való visszatéréssel kampányoló Alternative für Deutschland (AfD) nevű új pártra szavazzon. A semmiből pillanatok alatt több ezres tagságot felépítő AfD április 14-én tartja szövetségi szintű alakuló pártkongresszusát Berlinben, és tervei szerint ősszel már indul a szövetségi parlamenti választásokon is.

2 Tovább

A kelta tigris újra ugrani készül

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Sokkoló bejelentéssel kell kezdenem: rég nem volt olyan soros uniós elnökség, amelynek annyira maga felé hajlott a keze, mint a mostaninak, az írekének. Dublin nem csinál belőle titkot, hogy a január elsején kezdődött féléves elnökségét - amely az ország EU-taggá válásának negyvenedik évfordulójára esik - a lehető legnagyobb mértékben ki szeretné használni saját gazdasági érdekeinek előmozdítására.

2 Tovább

Uniós büdzsé: lehetetlen küldetés

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Kifejezetten rossz előjelekkel készül az Európai Unió a 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretről, vagyis a költségvetésről folyó tárgyalások végjátékára. Annyira, hogy ha a bukmékereknél fogadni lehetne a november 22-23-ai csúcstalálkozó eredményére, egy esetleges sikeren és nem a kudarcon lehetne nyerni a nagyobb összeget.

0 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek