Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kétsebességes vagy kétszintű lesz az EU?

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

Mind több jelét látni annak, hogy az euró jövőbeli biztosabb alapokra helyezésének az Európai Unió egysége láthatja a kárát, ha a közösség tagjai és intézményei nem kezelik időben és megfelelően a problémát. A jelenlegi unió eróziója miatt érzett aggodalmat jól tükrözi a legutóbbi EU-csúcstalálkozón elfogadott záróközlemény is, amelynek a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) jövőjével foglalkozó része szinte hemzseg a fenti problémára való utalásoktól.

0 Tovább

Feszegetik a vallásszabadság határait

A szerző újságíró, az Európai Fiatal Újságíró Díj 2010. évi nyertese

Adjuk meg az államnak, ami az államé, Istennek, ami Istené, ám mióta a kölni bíróság idén júliusban büntetendőnek nyilvánította a gyermekek körülmetélését, ez nem tűnik olyan egyszerűnek. Nem múlik el hét a német sajtóban a vallásszabadságot taglaló cikkek nélkül, ám a konfliktus feloldása még mindig messzi délibáb. Miként az a fejkendőviselés vagy az osztálytermekben kitett keresztek kapcsán kiderült, a vallásos megnyilvánulások miatt egyre nagyobb a feszengés és a levezetetlen feszültség.

7 Tovább

A görög omlett

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Mindenki fellélegezhet. A június 17-i görög választási eredmények nyomán szusszanhat egyet a válság minden szereplője. No, nem azért, mintha közelebb kerültünk volna a tartós és mély görög és eurókrízis megoldásához, hanem azért, mert a teljes gazdasági-pénzügyi összeomlás - szebb nevén: ellenőrizetlen csőd - veszélye most elhárult. Gyors megoldás amúgy sincs, a gyors katasztrófa viszont bekövetkezhetett volna.

2 Tovább

Lezúzza a multikultit a szociális sovinizmus

A szerző publicista

A nemrégiben 55 évessé lett Európai Uniót is elérni látszik az ilyentájt jellemzőnek mondható kapuzárás körüli pánik. A frivol viccelődésnél persze a helyzet jóval súlyosabb, amit jól mutat, hogy néhány hete a francia és a német belügyminiszter közösen indítványozta, hogy a tagállamoknak joguk legyen 30 napra felfüggeszteni a schengeni egyezményt, ha sokallják a hirtelen érkező menekültek számát. Ezzel párhuzamosan fogalmazza törvényjavaslatát a letelepedni vágyók drasztikus szűrésére Damian Green, az Egyesült Királyság bevándorlásügyi megbízottja.

0 Tovább

A növekedés gall bajnoka

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője

Az elmúlt hetek híreit olvasgatva az a benyomása támadhatott az embernek, hogy Francois Hollande új baloldali francia elnök megválasztásával alapvető változásokra lehet számítani az euróövezeti hitelválság kezelésében. Itt van az új gall bajnok, aki majd megtöri a germán hegemóniát, és véget vet Angela Merkel kancellár takarékossági rögeszméjének. Nos, bár a tudósítások egy része érzékletesen igyekezett ecsetelni a május 23-i rendkívüli EU-csúcson bekövetkezett drámai hangnemváltást, Hollande azért elég messze állt attól, hogy lehengerelje a pénzügyi fegyelmet szorgalmazó tagállamokat.

0 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek