Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elszegényítette a válság a németeket?

A szerző közgazdász, újságíró, e blog szerkesztője

Európa legszegényebbjeivé váltak a németek? - kérdezte nemrégiben bombasztikus címben a Wall Street Journal. "A szegény németek belefáradtak az eurózóna mentésébe" - írta ugyanekkor a Financial Times. E hangzatos szalagcímek alapjául egy, az Európai Központi Bank (EKB) által végzett felmérés szolgált, amely szerint a német háztartások vagyoni szintje a legalacsonyabb az euróövezeten belül. Valóban kiköltekeztek a németek, és most már nem futja a déliek megsegítésére, vagy a képlet azért ennél bonyolultabb?

10 Tovább

Megrepedt a német-francia tengely

A szerző publicista, a brüsszeli Magyar Intézet volt igazgatója

Ennek előbb-utóbb be kellett következnie. Claude Bartolone, a francia Nemzetgyűlés szocialista párti elnöke a Le Monde-nak adott múlt pénteki interjújában kimondta azt, amit gondolt: a francia-német viszonyt szerinte nem a "barátok közötti feszültség" jellemzi, ahogy azt Francois Hollande államfő korábban nevezte, hanem "a feszültség, minden jelző nélkül. Ha úgy tetszik, az ellentétek".

0 Tovább

Ugasson, vagy harapjon az EU őrkutyája?

A szerző a BruxInfo főszerkesztője

A negyedik alkotmánymódosítás új helyzetet teremtett az Európai Unió és az Orbán-kormány között két és fél éve zajló kötélhúzásban. A hangsúly a normális üzemmódnak tekinthető kötelezettségszegési eljárásokról egyre inkább a jogállamiság elveinek vélt magyarországi megsértésére (illetve ennek veszélyére), és - ami ennek következménye lehet - az uniós zsargonban "nukleáris opciónak" is nevezett EU-szerződés 7-ik cikke szerinti eljárás egyre nyíltabb mérlegelésére tevődik át. És bár még mindig több érv szól az "atombomba" bevetése ellen, mint mellette, ennek a lehetőségét már sem az uniós, sem a magyar térfélen nem zárják ki kategorikusan.

2 Tovább

Izmosodik a német euróellenesség

A szerző elemző

"A németek negyede kilépne az euróövezetből." Akár így is lehetne értékelni egy április elején készült közvélemény-kutatás eredményét. A Welt am Sonntag című lap megbízásából készült felmérés szerint a válaszadók 24 százaléka tartotta elképzelhetőnek, hogy az euróövezetből való kilépéssel, illetve a márkához való visszatéréssel kampányoló Alternative für Deutschland (AfD) nevű új pártra szavazzon. A semmiből pillanatok alatt több ezres tagságot felépítő AfD április 14-én tartja szövetségi szintű alakuló pártkongresszusát Berlinben, és tervei szerint ősszel már indul a szövetségi parlamenti választásokon is.

2 Tovább

Mit művel Európa Thatcher örökségével?

A szerző a Mandiner főszerkesztő-helyettese, külpolitikai újságíró

No, no, no! - hangzott Margaret Thatcher emlékezetes tiltakozása a londoni parlamentben 1990-ben, szűkebb értelemben Jacques Delors az európai intézmények jövőbeli hatáskör-növekedéséről szóló megjegyzéseire reagálva; történelmi távlatokban azonban Britannia fényes elszigeteltségét védelmezve az egységesülő kontinenstől.

1 Tovább

tagokvagyunk

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek